Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Digitálne skenovanie vraku Titanicu odhalilo ohromujúci objav: Nikto netušil, že sa v ňom nachádza...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ATLANTA - Na digitálnom skene vraku Titanicu sa objavil náhrdelník so zubom prehistorického druhu žraloka. Objavil ho tím zo spoločnosti Magellan počas projektu, ktorý mapuje časti legendárneho plavidla. Ide o najväčší výskum tohto druhu v doterajšej histórii.

Počas digitálneho skúmania Titanicu bol objavený zlatý náhrdelník so zubom prehistorického žraloka známeho ako megalodon alebo žralok veľkozubý, ktorý žil pred viac ako 23 miliónmi rokov. Bol rýchlejší ako ktorýkoľvek dnes žijúci druh žraloka a dostatočne veľký na to, aby zjedol kosatku len na päť zahryznutí.

Náhrdelník objavila posádka spoločnosti Magellan v plnej veľkosti, ktorý je podľa všetkého najväčším projektom svojho druhu v histórii. Podľa riaditeľa firmy Richarda Parkinsona si mnohí neuvedomujú, že Titanic dopadol na dno rozdelený na dve časti, ktoré delí pole trosiek s rozlohou tri kilometre štvorcové. "Experti zmapovali toto pole tak podrobne, že sme mohli zdokumentovať aj takéto detaily," vysvetlil Parkinson. 

 

A necklace carrying the tooth of a prehistoric shark known as a megalodon has been discovered in the wreckage of the Titanic during a digital scan of the sunken ship.

Posted by CNN on Wednesday, May 31, 2023

Podrobnosti o projekte sa objavili začiatkom minulého mesiaca. Magellan a tvorcovia filmu Atlantic Productions vtedy uviedli, že vedci použili hlbinné mapovanie na vytvorenie presného digitálneho dvojčaťa vraku. Podarilo sa im tak "odhaliť detaily tragédie a zistiť fascinujúce informácie o tom, čo sa naozaj stalo posádke a cestujúcim v osudnú noc 14. apríla 1912", uvádza tlačová správa. 

Titanic bol vo svojom období najväčším zaoceánskym parníkom a považoval sa za takmer nedobytný. Narazil však do ľadovca v Atlantiku a pri jeho potopení zahynulo viac ako 1500 ľudí, čo šokovalo svet a vyvolalo pobúrenie nad nedostatkom záchranných člnov na palube. Skenovanie vraku realizovala v lete 2022 špecializovaná loď umiestnená 700 kilometrov od pobrežia Kanady.  Prísne protokoly zakazovali výskumníkom dotýkať sa alebo narúšať vrak. Na finálnej digitálnej replike sa podarilo zachytiť celý vrak vrátane prednej aj zadnej časti, ktoré sa pri potopení oddelili.

Viac o téme: VrakTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu