Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prekliatie Titanicu: Desiatky pasažierov naň pred plavbou odmietli nastúpiť! Silná predtucha katastrofy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Svetoznámu loď Titanic sprevádzalo množstvo zlých znamení a katastrofických predtúch. Mnohí pasažieri údajne odmietli nastúpiť na palubu, čo im pravdepodobne zachránilo život. Britský autor vo svojej knihe predstavil niekoľko faktov, ktoré môžu naznačovať, že Titanic bol prekliaty.

Slávny parník Titanic sprevádzalo veľa zlých znamení už od jeho výstavby. Ako je známe, 14. apríla 1912 sa mu stal osudným ľadovec v severnom Atlantiku. RMS Titanic bol v tom čase najväčším a najluxusnejším plavidlom na svete a na tú dobu mal hodnotu neuveriteľných 7,5 milióna dolárov. James Bancroft, ktorý sa vo svojej knihe "The Titanic Disaster: Omens, Mysteries & Nesfortunes of the Doomed Liner" venoval tejto tragédii, uviedol, že s loďou sa spája mnoho pochmúrností. Dokonca píše, že na palube bolo veko rakvy prekliatej egyptskej múmie. "Existuje viac zvláštnych udalostí týkajúcich sa RMS Titanic. Predtuchy a zlé znamenia s ním spojené naznačujú, že osud ho odsúdil do vodného hrobu. Ľadovec bola len zbraň, ktorá ho tam poslala," uviedol. 

 

Although it is not available to the public yet, the media get some chances to pre-publication review it. Here is the...

Posted by James W Bancroft on Monday, January 30, 2023

V poslednej chvíli odmietli nastúpiť na palubu

Keď bol Titanic pripravený na plavbu, asi päťdesiat pasažierov malo silné predtuchy katastrofy. V poslednej chvíli preto odmietli nastúpiť na palubu, napriek tomu, že tým prišli o vysoké náklady na cestu. Štrnásť rokov pred prvou plavbou vyšla strašidelná poviedka amerického spisovateľa Morgana Andrewa Robersona, ktorá podrobne opisuje potopenie fiktívneho zaoceánskeho parníka Titan po náraze na ľadovec pri Newfoundlande, čiže zhruba na rovnakom mieste, kde sa potopil Titanic. Rovnako ako v prípade slávneho parníka, ani fiktívny Titan nemal dostatok záchranných člnov. 

Keď sa Edward Smith 1. apríla stal kapitánom Titanicu, bol už zapojený do piatich veľkých incidentov, pričom ten posledný sa týkal sesterskej lode Titanicu - The Olympia. S niekoľkými loďami údajne narazil na plytčinu, do remorkéra v prístave v New Yorku a vojnovej lode HMS Hawke. Smith sa priznal priateľom, že sa cítil otrávený, píše Bancroft vo svojej knihe. Niektorí palubní robotníci, ktorí slúžili na Olympii pod kapitánom, údajne odmietli slúžiť na Titanicu. 

Prekliatie Titanicu: Desiatky pasažierov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vidím viac ako tisíc ľudí zúfalo zápasiacich vo vode

Cestujúci sa podľa knihy radili s jasnovidcami, ktorí ich varovali pred plavbou na Titanicu. Írsky astrológ Louis Hamon (známy ako Cheiro) varoval redaktora britských novín W. T.  Steada pred cestou. "Vidím viac ako tisíc ľudí, medzi nimi aj teba, zúfalo zápasiacich vo vode. Kričia o pomoc a bojujú o život. Ale nikomu z nich to nepomôže, vrátane teba," povedal mu Cheiro. Stead sa aj tak rozhodol vstúpiť na palubu. Naposledy ho videli čítať knihu vo fajčiarskej miestnosti prvej triedy, keď sa okolo neho rozpútal chaos.

V nedeľu 14. apríla 1912 tesne pred polnocou narazil Titanic na ľadovec. Loď, ktorej stavba trvala tri roky, sa potopila za menej ako tri hodiny. Ide o jednu z najsmrteľnejších mierových námorných katastrof v modernej histórii. Výpoveď Josepha Hymana, ktorý nešťastie prežil, odhalila, že nedošlo k veľkej panike, kým vedúci dôstojník nevystrelil z pištole na skupinu pasažierov tretej triedy, pričom mužovi, ktorý stál vedľa neho, náhodne zasiahol bradu. Ďalší dôstojník sa strelil do hlavy revolverom. 

Prekliatie Titanicu: Desiatky pasažierov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

S uvedomením si závažnosti situácie vypukol chaos. "Od chvíle, keď zhasli svetlá, až kým sa plavidlo neponorilo prednou časťou napred do ľadového mora, sa ozval iba jeden dlhotrvajúci výkrik ako mocné zviera v smrteľnej agónii. Pádlovali sme asi 800 metrov a potom sme počuli malý výbuch a hrozný krik. Z toho kriku tuhla krv a neprestalo to, kým sa Titanic úplne nepotopil. Boli sme vydesení," prezradil Hyman. Ľudia na záchranných člnoch veslovali, až kým nenarazili na Carpathiu - loď, ktorá prišla zachrániť preživších.

Viac o téme: KliatbaTitanicJames Bancroft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu