Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dermatológovia radia: Dva spôsoby, ako predísť vráskam a nebude vás to stáť takmer nič!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GLENDORA - Mnohí trávia veľa času premýšľaním o viditeľných známkach starnutia, ktoré sa objavujú na tvári. To často znamená, že ľudia míňajú veľa peňazí za špeciálne kozmetické prípravky, ktoré ich majú zbaviť vrások. Dermatológovia ale tvrdia, že zdravo a mlado vyzerajúcu pokožku vykúzlia tieto dva ľahko dostupné produkty.

Či už sú vrásky na tvári malé a jemné alebo hlboké a viditeľné, mnohí sa snažia tento znak starnutia za každú cenu zvrátiť. Botox a výplne síce môžu vrásky vyhladiť, no tieto procedúry si vyžadujú pravidelnú údržbu a dodatočné náklady. Podľa niekoľkých dermatológov pritom nie je potrebné míňať veľa peňazí v snahe o hladkú a zdravú pleť. Odborníci tvrdia, že stačí, keď budete používať tieto dva produkty:

1. Retinol

Lieky, ktoré si môžete kúpiť v miestnej lekárni, sú zvyčajne tou najlepšou voľbou z hľadiska úspory nákladov. Namiesto nákupu viacerých položiek sa skúste rozhodnúť pre viacúčelový produkt, ako je napríklad retinol, ktorý obsahuje niekoľko zložiek vrátane vitamínu C. "Tieto zložky môžu pomôcť znížiť výskyt jemných liniek, vrások a nerovnomerného tónu pleti," povedal kanadský dermatológ Solish Nowell. 

Dermatológovia radia: Dva spôsoby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Christopher Tomassian, zakladateľ The Dermatology Collective v Kalifornii, odporučil používať retinol trikrát týždenne ako súčasť vašej nočnej starostlivosti o pleť. Ak ste predtým retinol nepoužívali, dermatológ odporučil začať pomaly, použiť len množstvo veľkosti hrášku a pred a po použití zvlhčiť pleť. Tento cenovo dostupný produkt nájdete napríklad u výrobcu Ordinary, ktorý má k dispozícii niekoľko typov v rôznych koncentráciách a všetky stoja približne 10 eur. 

2. Opaľovací krém

Odborníci o výhodách ochranného slnečného faktora (SPF) hovoria už pomerne dlho. "V konečnom dôsledku sú preventívne opatrenia najlepším spôsobom, ako zvrátiť známky starnutia. To zahŕňa každodenné nanášanie ochranného faktora či udržiavanie zdravého životného štýlu," povedal Nowell. Opaľovací krém by ste podľa dermatológov mali na pokožku nanášať každý deň, aj keď je vonku zamračené. Okrem ochrany tváre pred škodlivými UV lúčmi môže produkt pôsobiť aj ako bariéra proti modrému svetlu na obrazovkách. 

Dermatológovia radia: Dva spôsoby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Nie všetky opaľovacie krémy sú si však rovné. Dermatológ Derrick Phillips uviedol, že je dôležité hľadať SPF, ktorý vás chráni pred UVA a UVB lúčmi. "Okrem zníženia rizika spálenia a predčasného starnutia, nanášanie SPF znižuje riziko vzniku rakoviny kože a výrazne znižuje riziko melanómu a akéhokoľvek poškodenia tela vrátane pigmentácie a slnečných škvŕn," vysvetlil Phillips.

"SPF sú nabité množstvom antioxidantov a hydratačných zložiek, ktoré zmäkčujú pokožku a starajú sa o ňu. Zatiaľ čo SPF tvrdo pracuje na ochrane pred UVA a UVB lúčmi, antioxidanty vo vnútri pomáhajú brániť pokožku proti voľným radikálom a environmentálnym agresorom, ktorým sme všetci denne vystavení," dodal Phillips.

Viac o téme: PokožkaStarnutieDermatológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu