Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desať historických faktov a udalostí, ktoré sa stali 1. mája: Zďaleka to nie je len sviatok práce!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na vidieku bol dnešný deň dlhé roky spájaný so stavaním mája - stromu ozdobeného pestrofarebnými stuhami a papierikmi. Nešlo len o prejav lásky k vyvolenej; máj mal tiež poslúžiť ako ochrana pred zlými duchmi a chorobami. Tento deň je však na udalosti omnoho bohatší, ako sa môžete dočítať v nasledujúcich riadkoch.

Na našom území bol prvý máj vyhlásený za štátny sviatok ešte v roku 1919 po vzniku Česko-Slovenska. Prvomájové oslavy sa v tom čase niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V období 1933 až 1938 tento deň vyjadroval protest proti fašizmu a vojne. Časom sa prvomájové oslavy stali povinnými, po vzore Sovietskeho zväzu boli spojené so sprievodmi a alegorickými vozmi, na čo si mnohí dodnes pamätajú. S dnešným dňom sa ale spájajú aj ďalšie významné udalosti.

Masové protesty v USA

V 19. storočí, na vrchole priemyselnej revolúcie, zomierali každoročne tisíce mužov, žien a detí kvôli zlým pracovným podmienkam a dlhým pracovným časom. V snahe ukončiť tieto neľudské podmienky usporiadala Federácia organizovaných odborov v roku 1884 v Chicagu zjazd, kde štrajkovala za osemhodinový pracovný čas. V ten deň viac ako 300 000 zamestnancov odišlo zo svojej práce po celej krajine. O dva dni neskôr využila polícia stretnutie štrajkujúcich a začala paľbu do robotníkov, pričom šesť osôb bolo zabitých a päťdesiat ťažko ranených. Prvý máj je dnes oficiálnym sviatkom v 66 štátoch a neoficiálne sa oslavuje v mnohých ďalších. Ironicky je len zriedka uznávaný v krajine, kde sa začal - v Spojených štátoch amerických.  

Desať historických faktov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prvá lepiaca poštová známka

V Spojenom kráľovstve bola prvého mája 1840 vydaná prvá lepiaca poštová známka na svete. Penny Black zobrazuje portrét kráľovnej Viktórie. Napriek jej historickému významu je možné známku kúpiť za pomerne nízku sumu 28 eur, keďže jej bolo distribovaných viac ako 68 miliónov kópií.

Pluto dostalo meno

Venetia Katharine Douglasová Burneyová ako jedenásťročná navrhla meno trpazličej planéte dnes už zvanej Pluto, ktorú objavil Clyde Tombaugh v roku 1930. Je to deviaty najväčší a desiaty najhmotnejší známy objekt, ktorý obieha okolo Slnka.

Zábery NASA
Zobraziť galériu (8)
Zábery NASA  (Zdroj: SITA)

Oznámenie Hitlerovho úmrtia

Nacistický diktátor Adolf Hitler spáchal 30. apríla 1945 vo Führerbunkeri v Berlíne samovraždu po tom, čo bolo jasné, že Nemecko prehrá bitku o Berlín. V súlade s jeho predchádzajúcimi písomnými a ústnymi pokynmi boli telesné pozostatky Hitlera a jeho manželky Evy Braunovej popoludní vynesené cez núdzový východ do záhrady, kde ich poliali benzínom a spálili. Správa o Hitlerovej smrti bola oznámená v nemeckom rozhlase nasledujúci deň, 1. mája 1945.

Desať historických faktov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Fidel Castro zakázal voľby

Kubánsky premiér Fidel Castro prvého mája 1961 vyhlásil Kubu za socialistický štát a zrušil voľby. Státisíce Kubáncov, ktorí sa zúčastnili prvomájového sprievodu v hlavnom meste Havana, si vypočuli: "Revolúcia nemá čas na voľby. V Latinskej Amerike neexistuje demokratickejšia vláda ako revolučná vláda." Castro vládol na Kube od roku 1959, prijal marxisticko-leninský model rozvoja a premenil Kubu na socialistický štát jednej strany pod vládou komunistickej strany, prvý na západnej pologuli.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (8)
Fidel Castro  (Zdroj: SITA/AP)

Otvorili Empire State Building

Empire State Building oficiálne otvorili v tento deň histórie - 1. mája 1931, kedy prezident Herbert Hoover rozsvietil svetlá na jednom z prvých mrakodrapov sveta. Po otvorení si svoje prvenstvo najvyššej budovy sveta držala vyše štyridsať rokov, potom jej ho zobrali dvojičky budov World Trade Center.

Empire State Building
Zobraziť galériu (8)
Empire State Building  (Zdroj: SITA)

Najznámejšia značka džínsov

Prvého mája 1853 vznikla ikonická značka džínsov Levi Strauss & Company. Pôvodne sa firma židovských migrantov v USA zaoberala výrobou hrubého plátna na pokrytie stanov a vozidiel. Neskôr sa ukázalo, že tento materiál by sa skôr hodil pre roľníkov a zlatokopov, ktorí pracovali v ťažkých podmienkach. Začali sa teda vyrábať nohavice z látky dovážané z Francúzska - serge de nimes. Práve z tohto názvu sa dnes stal najpopulárnejší materiál na nohavice - denim.

Desať historických faktov a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Vstúpili sme do EÚ

Prvého mája 2004 osem bývalých socialistických štátov a dve stredomorské krajiny vstúpili do Európskej únie, čo znamenalo jej najväčšiu expanziu v histórii. Medzi nových členov sa okrem Slovenska zaradilo Poľsko, Maďarsko, Česká republika, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a grécka časť ostrova Cyprus.

Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

Čína zaviedla zákaz fajčenia

V snahe vylepšiť metropolu Peking pred letnými olympijskými hrami v roku 2008 tamojšia vláda zakázala fajčenie vo väčšine verejných budov. Zároveň poverila takmer 100 000 zamestnancov, aby pôsobili ako presadzovatelia zákazu. Zákaz je aj opatrením na zlepšenie zdravotných podmienok v krajine, keďže veľké percento jej obyvateľov tvoria fajčiari.

Oznámenie úmrtia Usámu Bin Ládina

Prvého mája 2011 vtedajší americký prezident Barack Obama oznámil smrť vodcu teroristickej siete Usámu bin Ládina počas operácie amerického komanda. Politickí lídri uvítali toto oznámenie a zablahoželali americkým vojakom, spravodajskej komunite a Bielemu domu za ukončenie pátrania po strojcovi útokov z 11. septembra.

Viac o téme: SviatokPrvý máj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu