Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zverejnili rebríček najlepších polievok sveta: Ocenil aj jednu zo Slovenska! Tipnete si, ktorú?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci polievky milujú a očividne nielen my. Existuje totiž rebríček, ktorý zoradil najrôznejšie tekuté pokrmy z rôznych kútov sveta podľa toho, ako ich ohodnotili ich konzumenti. Nás môže tešiť, že sa do prvej päťdesiatky dostala aj jedna slovenská polievka. Tipnete si, ktorá?

Online sprievodca tradičným jedlom Taste Atlas, ktorý zverejňuje recepty, recenzie, ale i vedecké články o rôznych potravinách, nedávno zostavil rebríček sto najlepšie hodnotených polievok na svete. Kraľuje mu japonská Tonkotsu ramen z prefektúry Fukuoka. Ide o vývar z bravčových kostí a iných ingrediencií, ktorý sa zvykne podávať s nakrájaným bravčovým bôčikom a rezancami. 

Zverejnili rebríček najlepších polievok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Druhá skončila tradičná poľská pochúťka Žurek alebo kyseľ, ktorá sa konzumuje najmä počas Veľkej noci. Ako už napovedá jej názov, je to kyslá polievka z kvásku, do ktorej sa pridávajú zemiaky a klobása. Zvyčajne sa podáva s vajíčkom uvareným natvrdo. Tretie miesto obsadila Mercimek Çorbası z Turecka, je však rozšírená v mnohých oblastiach Európy, Blízkeho východu a Indie. Turecká verzia sa pripravuje z červenej šošovice, zemiakov, koreňovej zeleniny a korenia. 

 

All about the 100 best-rated soups in the world: www.tasteatlas.com/100-best-rated-soups-in-the-world

Posted by TasteAtlas on Friday, April 14, 2023

Len tesne prvej dvadsiatke unikla naša kapustnica, ktorá sa umiestnila na 22. priečke. Web o nej píše ako o "slovenskej polievke z kyslej kapusty, ktorá je výdatným zimným jedlom s bohatou chuťou". Do kapustnice sa ďalej pridáva údené mäso, klobása či sušené huby a mnohí fajnšmekri ju ochucujú aj kyslou smotanou. Ide o veľmi sýtu polievku, ku ktorej stačí krajec chleba a o obed či večeru máte postarané. 

Zverejnili rebríček najlepších polievok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Do prvej päťdesiatky sa dostali aj dve české polievky - cesnačka, ktorú určite netreba bližšie predstavovať, a tzv. zelňačka, veľmi podobná slovenskej kapustnici. 

Viac o téme: PolievkaKapustnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu