Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivý záver expertov: Štúdia odhalila čo čaká planétu Zem o niekoľko rokov, Európa sa môže ponoriť do mrazivého pekla!

(Zdroj: thinkstock.com)

UTRECHT - Podľa najnovšieho výskumu morských prúdov, ktoré sú hybnou silou obrovskej masy teplého a studeného vzduchu môže byť planéta Zem vystavená teplotám hlboko pod nulou. Výskumníci varovali, že sa blížime k takzvanému bodu zlomu, pričom kľúčovú úlohu bude zohrávať topenie ľadovcov.

Práve topenie ľadovcov by malo byť tým kľúčovým momentom, ktorý odstaví Golfský prúd, ktorý prináša teplé prúdenie na severnú pologuľu a reguluje globálne teploty. Strata tohto prúdu by znamenala prudký pokles teplôt nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a častiach Ázie, informuje britský DailyStar.

archívne video

Výstava Línie lesa pripomína v Nitrianskej galérii klimatické zmeny (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Autori štúdie z Utrechtskej univerzity v Holandsku uviedli, že sú šokovaní najmä rýchlosťou, ktorou sa celý systém morských prúdov môže zrútiť. Bod zlomu podľa nich ani nie je v ďalekej budúcnosti. Pomocou historických údajov a počítačových modelov vyvinuli systém včasného varovania, no presný dátum zatiaľ nevedia určiť.

Golfský prúd prináša teplo a teploty, na ktoré je severná pologuľa už dlhodobo zvyknutá a pomáha zmierňovať aj náš negatívny príspevok ku globálnemu otepľovaniu, uviedol vedúci autor René van Westen z Utrechtskej univerzity. A dodal, že rýchlosť akou dochádza k zmene v týchto morských prúdov je naozaj prekvapivá. „Bude to zničujúce,“ dodal.

Poznamenal, že hoci údajov zatiaľ nie je dostatok, a nie je jasné, či k bodu zlomu dôjde o storočie alebo budúci rok, ak sa to stane, v ľudskom časovom rámci to bude nezvratné.

Predchádzajúce výskumy a úvahy viedli odborníkov k tvrdeniu, že zmeny sa neuskutočnia tak skoro. Podľa britských meteorológov je však veľmi nepravdepodobné, že by zmeny v Atlantickej meridionálne cirkulácii (AMOC) nastali práve v 21. storočí. Je to však jedno z mnohých varovaní, aby ľudstvo bralo klimatické zmeny o čosi vážnejšie.

Viac o téme: VýskumDoba ľadováGolfský prúdVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu