Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Máte aféru s kolegom na pracovisku? Pozor, TOTO vás prezradí, stačia len dve sekundy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - To, či sú ľudia romantickí partneri alebo priatelia, spoznáte jednoducho podľa ich smiechu. Ak tvoria pár, ich smiech bude pravdepodobne jemnejší, naznačuje nová štúdia. Podľa expertov vám na identifikáciu aféry postačia dve sekundy počúvania. Ako sa teda zdá, smiech je oveľa výpovednejší, než si mnohí myslia.

Vedci zistili, že vzťah medzi dvomi ľuďmi možno odhaliť len prostredníctvom ich smiechu. Kamarátsky smiech má tendenciu byť hlasnejší a príjemnejší na počúvanie než ten medzi novými pármi, odhalil výskum expertov z University of Baltimore v USA. Romantický smiech je podľa nich skôr žensky znejúci, viac detský a submisívnejší. Podľa vedúcej autorky štúdie Sally Farleyovej to možno vysvetliť teóriou "zraniteľnej lásky", keď si v ranom štádiu vzťahu ľudia nie sú istí, či im to vydrží. Smiech s priateľmi, nezaťažený emocionálnou nestálosťou a túžbou spojenou s romantickou láskou, znie údajne uvoľnenejšie a menej submisívne ako medzi novými milencami. 

Máte aféru s kolegom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Journal of Nonverbal Behaviour, tím profesorky Farleyovej požiadal ľudí, aby si vypočuli zvukové klipy mužov a žien, ktorí počas nahrávania volali kamarátovi a romantickému partnerovi. Všetci volajúci mali romantický vzťah kratší ako jeden rok, vďaka čomu sa expertom podarilo zachytiť romantickú lásku v ranom štádiu. 

V prvom experimente zistili, že poslucháči boli schopní úspešne rozlíšiť, teda s presnosťou nad mieru náhody, smiech medzi priateľmi a medzi romantickými partnermi. V druhom experimente sa zamerali na to, ako ľudia dokázali rozlíšiť rozdiel. Posledný experiment replikoval zistenia prvých dvoch výskumov s účastníkmi z rôznych krajín, konkrétne z Indie, Mexika, Poľska, Portugalska a Spojených štátov. 

Máte aféru s kolegom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dôležité je, že tieto tri štúdie ukázali, že jednotlivci sú schopní rozlíšiť medzi dvoma úzko súvisiacimi typmi vzťahov na základe jednej alebo dvoch sekúnd smiechu. Ľudia neznejú tak príjemne, keď sa smejú so svojím romantickým partnerom, ako keď sa smejú so svojím kamarátom," uviedla Farleyová. Spolu s kolegami sa zaoberala moduláciou reči, dokonca aj s ohľadom na to, ako znie náš smiech v ranom štádiu romantického vzťahu, čo znamená, že stále modulujeme svoj hlas a to sa vzťahuje aj na smiech. "Tento výskum je dôležitý, pretože podčiarkuje, že smiech je jemnejší, variabilnejší, komplexnejší a spoločensky dôležitejší, než si väčšina ľudí myslí," dodala. 

Viac o téme: SmiechKolegaAféra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu