Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikátne VIDEO! Paraglajdisti zaznamenali doposiaľ nevídané zábery z druhej najvyššej hory sveta

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/La Vanguardia)

HIMALÁJE - Prvýkrát v histórii leteli dvaja piloti padákových klzákov vo vzdialenosti vyše tisíc metrov od vrcholu K2. Belgický paraglajdista Tom de Dorlodot a Španiel Horatio Llorens zachytili doteraz nevídané pohľady na druhú najvyššiu horu sveta.

"Obrazy, ktoré zostanú navždy v mojej hlave," takto okomentoval nedávny zážitok de Dorlodot. "Bolo to prvýkrát, čo sa ľudia dostali do tejto oblasti blízko K2 a lietali, a bolo to tiež prvýkrát, čo to bolo zaznamenané," píše Fox Weather. Let na druhú najvyššiu horu sveta sa udial vlani v júli, no zábery, ktoré ho dokumentujú, boli zverejnené len nedávno. 

Dlhá príprava pred vzostupom

Extrémni športovci si založili základný tábor na úpätí ľadovca Baltoro vo výške približne 3048 metrov nad morom. Počas aklimatizácie na výšku trénovali formou niekoľkých kratších letov asi štyri týždne. Cieľom, ktorý nazvali "Grand Slam", bolo preletieť okolo troch blízkych ikonických štitov a potom na K2. Cesta na bezmotorových, skladacích vetroňoch mala trvať asi sedem hodín, následne mala dvojica preskočiť na K2. Na to sa potrebovali dostať do čo najväčšej výšky, kým sa pokúsili preletieť nad K2 vo výške 8611 metrov nad morom. Zachytili teplé stúpavé prúdy, krúžili ako vták a šplhali sa k monštruózemu vrcholu. 

"Bola výzva lietať nad ľadovcami, ktoré nemajú žiadne možnosti pristátia a lietať v tomto prostredí čo najbezpečnejšie," povedal Llorens. Muži sa obliekli do páperoviek, aké nosili vysokohorskí horolezci. "Najväčšou výzvou bol pravdepodobne boj proti veľmi chladným podmienkam. Tam hore bolo niekedy -30 stupňov Celzia. Chcem tým povedať, že je naozaj veľmi náročné lietať paraglidingom tak vysoko," vysvetlil Horatio. 

 

Our film « Flying Between Giants » is out and available for free on Red Bull TV. Probably one of our wildest adventure...

Posted by Tom de Dorlodot on Wednesday, March 1, 2023

Riedky vzduch v tejto výške obsahuje len asi tretinu kyslíka v porovnaní s množstvom vzduchu vo výške hladiny mora. Rýchle stúpanie môže znamenať náhlu stratu vedomia. Paraglajdisti teda lietali s neustálym prísunom kyslíka cez masky. Ak bola jeho hladina príliš nízka, upozornil ich na to monitor a museli prerušiť let. "Prejsť z 5000 m na 8000 m za hodinu je extrém. Vaše telo na to nie je stvorené," skonštatoval de Dorlodot. Zásoby jedla boli tiež vzácne a na prídel. Muži si dopriali len vajíčko a jeden zemiak. Keď sa dostali ku K2, jazdili po vetre. Bohužiaľ vietor bol relatívne slabý, takže nedokázali prekonať vrchol hory. Dosiahli výšku 7576 metrov nad morom. 

Dvojica nakniec zostala na mieste o týždeň dlhšie, aby si let vyskúšali znova, ale príroda im naklonená nebola. Zverejnili teda aspoň tieto úchvatné zábery. "Nič takéto sme ešte nevideli. Natočiť takú kvalitu by ešte pred piatimi rokmi nebolo možné," uviedol Tom. Svetový rekord v najvyššom paraglidingovom lete sa odohral nad neďalekou horou Broad Peak. Pilot dosiahol 8406 metrov nad morom. 

Viac o téme: ParaglajdistaHimalájeK2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu