Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Rusku vládne kult smrti: Zhrození učitelia, takto ovplyvňujú myseľ žiakov na školách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Keď Rusko vlani v septembri zaviedlo hodiny vlastenectva, Tatiana Červenková vo svojej moskovskej škole odmietla žiakov z ôsmej triedy uprostred ruského útoku na Ukrajinu učiť propagandu. Na hodinách vyhradených pre vlasteneckú výchovu najprv vyučovala matematiku, potom sa pod tlakom nadriadených téme venovala, odmietla však prevziať diskurz Kremľa, píše agentúra AFP.

Za tento prejav odporu si od vedenia učiteľka vyslúžila dve napomenutia. V októbri ju v škole zatkli maskovaní muži, posadili do policajného auta a niekoľko hodín ju zadržiavali. Nakoniec 49-ročnú Červenkovú v decembri zo zamestnania prepustili. Príkazy vedenia odmietla splniť, lebo sa domnieva, že kurzy nazvané "Dôležité rozhovory" sa snažia militarizovať zmýšľanie žiakov. "Chcú si vyrobiť vlastných vojačikov. Niektorí pôjdu do vojny, ďalší budú vyrábať muníciu a iní k tomu všetkému vytvoria počítačový softvér," hovorí. 

Výcvik ukrajinskej armády pri Černobyle (archívne video)

Výcvik ukrajinskej armády pri Černobyle (Zdroj: Ministerstvo obrany UA)

Veľká existenciálna vojna

Ak mal Kremeľ v úmysle 24. februára 2022 rýchlo zvíťaziť, tvrdý odpor Ukrajincov podporovaný dodávkami západných zbraní tieto ambície zhatil. Úrady preto odvtedy zdôrazňujú, že Rusko je cieľom zástupnej vojny Západu, že každý občan musí byť pripravený brániť vlasť. Dennodenne poukazujú na paralely s bojom proti nacistom počas druhej svetovej vojny. V rámci rovnakej logiky prezident Vladimir Putin v septembri nariadil mobilizáciu státisícov záložníkov, civilistov, ktorí dnes bojujú a umierajú na fronte. Kremeľ pripravuje ruské obyvateľstvo na "veľkú existenciálnu vojnu", domnieva sa ruský sociológ Grigorij Judin. Dôležité rozhovory na školách sú podľa neho súčasťou tohto úsilia. Medzi témy preberané na týchto hodinách patria slávne chvíle z ruskej či sovietskej histórie, národné znaky a symboly, ale i spoločenské otázky ohľadom rodiny alebo kultúry. Rusko sa v tomto smere stavia ako obranca konzervatívnych hodnôt proti "dekadentnému" Západu. 

V Rusku vládne kult
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo videu s názvom "Miesto Ruska vo svete", ktoré sa v triedach premietalo 13. februára, odpovedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na otázku, "čo môžu mladí občania urobiť, aby pomohli svojej krajine", na ktorú sa pýtalo jedno z detí. "Obrázky, ktoré deti posielajú na front. Vidíme v správach, ako je to pre vojakov dôležité," odpovedal šéf diplomacie. Poukazuje to na túžbu po "úplnej a radikálnej premene školstva, po mobilizácii ruskej mládeže k bojovníctvu", uvádza Judin. Rusko totiž plánuje, že od septembra začne študentov stredných a vysokých škôl učiť podľa základných vojenských osnov, kam okrem iného spadá zachádzanie s granátmi a útočnými puškami kalašnikov, rovnako ako za čias Sovietskeho zväzu. "Vzdelávanie v Rusku má teraz dve funkcie - šíriť propagandu a poskytnúť základný vojenský výcvik," myslí si sociológ. 

Glorifikácia vojny s prvkami kultu smrti

V ruských uliciach sa objavili plagáty oslavujúce armádu a "hrdinov". Diskreditácia armády sa od vlaňajšieho marca trestá až pätnásťročným väzením. Keď si zapnete televízor, nemožno uniknúť všadeprítomným dokumentom a programom o konflikte na Ukrajine, podľa ktorých sa musí národ za každú cenu mobilizovať. "Život je veľmi preceňovaný. Prečo sa báť nevyhnutného?" spýtal sa v januári jeden z vodcov hlasov ruskej propagandistickej mašinérie Vladimir Solovjov. V podobnom duchu sa vyjadruje aj ruská pravoslávna cirkev, ktorej patriarcha Kirill vyhlásil, že smrť na fronte zmyje všetky hriechy. Podľa Judina ide o glorifikáciu vojny s prvkami kultu smrti. 

Kremeľský náhľad na svet zastávajú aj mnohí Rusi, napríklad Nikolaj Karputkin, návštevník vojenského zábavného parku neďaleko Petrohradu. Rodiny sa tu môžu previezť v tanku a deti sa naučia strieľať alebo so zbraňou v ruke viesť útok pechoty. "Nevedieme vojnu proti Ukrajine, ale vojnu proti Západu, vojnu proti západným hodnotám, ktoré nám chcú vnútiť. Musíme brániť tradičné hodnoty a zvrchovanosť našej vlasti," uviedol jeden z návštevníkov, 39-ročný otec. 

Viac o téme: PropagandaRuskoVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu