Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaná explózia v Petrohrade: Zábery výbuchu zachytila kamera, bomba v darčeku usmrtila ruského propagandistu!

Soška, ktorú Tatarskij dostal od diváčky, v sebe zrejme mala výbušné zariadenie. Zobraziť galériu (2)
Soška, ktorú Tatarskij dostal od diváčky, v sebe zrejme mala výbušné zariadenie. (Zdroj: Telegram/Vladlen Tatarskij, Gettyimages.com, Twitter.com/Euan MacDonald)

PETROHRAD - V petrohradskej kaviarni, ktorá je spájaná s majiteľom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, došlo v nedeľu k výbuchu. O život prišiel jeden človek, ďalších 16 osôb utrpelo zranenia.

Aktualizované o 20.38

Zábery z výbuchu sa už šíria sociálnou sieťou Twitter. Celý incident zachytila kamera pred podnikom na ulici. Ďalšie video zas zobrazuje bezprostrednú situáciu po výbuchu v kaviarni.

Pozor! Videá nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov!

Aktualizované o 19.46 

Ruské ministerstvo vnútra v nedeľu potvrdilo, že pri výbuchu v kaviarni v meste Petrohrad zahynul popredný ruský vojenský bloger Vladlen Tatarskij. Zranenia utrpelo 16 osôb, dodalo ministerstvo v statuse na sieti Telegram, z ktorého citovala agentúra AFP.

V oficiálnych správach sa neuvádza, či sa niekto prihlásil k zodpovednosti za výbuch, ku ktorému došlo v nedeľu o 18.13 h miestneho času. K dispozícii nie sú ani žiadne ďalšie podrobnosti - okrem tej, že jeden z hostí kaviarne mal pri sebe "výbušné zariadenie". Ministerstvo dodalo, že na mieste výbuchu pracujú vyšetrovatelia.

Vyhrážanie sa na internete mu nebolo cudzie

Tatarskij bol na internete známy svojím ostrým vystupovaním voči Ukrajincom počas invázie. "Všetkých porazíme. Všetkých zabijeme. Všetkých oberieme o všetko, čo potrebujeme," vyhrážal sa v jednom zo skorčích videí.

Ruské médiá a vojenskí blogeri uviedli, že Tatarskij sa v kaviarni stretol so svojimi čitateľmi, pričom jedna zo žien mu darovala škatuľu so soškou, ktorá zrejme explodovala. Tatarskij, ktorého občianske meno je Maxim Fomin, má na Telegrame viac ako 500.000 sledovateľov. Ruská tlačová agentúra TASS dodala, že Tatarskij pod rôznymi pseudonymami publikoval textové a videozáznamy z Ukrajiny, ako aj z Kremľa, a bol podporovateľom tzv. špeciálnej vojenskej operácie - vojny rozpútanej ruskou armádou na Ukrajine.

Tatarskij pochádzal z Doneckej oblasti 

Štyridsaťročný Tatarskij pochádzal z Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktorej Rusko tvrdí, že ju anektovalo. Momentálne je časť tohto územia obsadená ruskými jednotkami. Petrohradský server Fontanka podľa BBC uvádza, že kaviareň, v ktorej došlo k výbuchu, patrí zakladateľovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny a podnikateľovi v gastrosektore Jevgenijovi Prigožinovi. Počas víkendov sa v kaviarni schádzal diskusný klub Kyber Z front.        

Agentúra AP informovala, že Kyber Z front, ktorý sa na sociálnych sieťach označuje za "informačné jednotky Ruska", potvrdil, že si kaviareň na nedeľu večer prenajal. "Došlo k teroristickému útoku. Prijali sme určité bezpečnostné opatrenia, ale žiaľ, nestačili," uviedla skupina na Telegrame.

S odvolaním sa na nemenovaný oficiálny zdroj o tom informovali ruské médiá, uviedla britská stanica BBC. Podľa ruských médií sa obeťou výbuchu v kaviarni Street Bar na petrohradskom nábreží údajne stal propagandistický a provojnový bloger píšuci pod pseudonymom Vladlen Tatarskij, ktorý mal práve v kaviarni besedu.

Archívne video: Hrôzostrašné zábery z priemyselnej kamery v Záporoží, Rusi zaútočili raketou na poschodovú budovu

Hrôzostrašné zábery z priemyselnej kamery v Záporoží, Rusi zaútočili raketou na poschodovú budovu (Zdroj: Instagram.com/Zelenskiy_official)

Informáciu o Tatarského smrti potvrdil BBC iný tzv. vojnový korešpondent, ktorý bol jeho blízky známy. Pre BBC povedal, že Tatarského previezli do nemocnice, kde však na jednotke intenzívnej starostlivosti zomrel. Petrohradský server Fontanka podľa BBC uvádza, že kaviareň, v ktorej došlo k výbuchu, patrí podnikateľovi Prigožinovi. Počas víkendov sa v kaviarni schádzal diskusný klub Kyber Z front.

Písmeno Z sa stalo jedným zo symbolov na podporu vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine 24. februára minulého roku. Ešte pred začiatkom vojny sa objavilo na ruskej vojenskej technike sťahovanej k hraniciam Ukrajiny. Po vypuknutí vojny ju na podporu tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako sa v Rusku musí hovoriť a písať o vojne - začali prívrženci politiky Kremľa používať aj ako nálepky na autách, potlač na tričkách či na bilbordoch na stenách budov.

Viac o téme: KaviareňVýbuchBombaRuskoPetrohradVojnový blogerVladlen Tatarskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu