Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť spôsobov, ako spáliť kalórie bez toho, aby ste sa zapotili: Toto sa vám bude páčiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - NEAT (Non-exercise activity thermogenesis) je energia vynaložená na všetko, čo robíme okrem spánku, jedenia alebo športového cvičenia. Spotrebujeme ju na chôdzu či upratovanie domácnosti. Experti prezradili, ako sa dá vyťažiť z tohto spaľovania viac.

Štúdie naznačujú, že existuje veľa spôsobov, ako spáliť kalórie a udržať sa fit bez toho, aby ste sa museli rozcvičovať a šnurovať si tenisky. Daily Mail zhrnul šesť tipov, pre tých, ktorí cielene nevyhľadávajú pohyb.

Studená sprcha

Vedci našli dôkaz o tom, že vystavenie sa nízkym teplotám, napríklad vo forme sprchy alebo kúpeľa, môže urýchliť metabolizmus. Pätnásťminútová studená sprcha údajne môže spáliť až 62 kalórií, čo je ekvivalent kalórií v jednom pomaranči. Niektorí okrem toho veria, že vystavenie sa chladu pomáha zlepšiť kvalitu spánku.

Šesť spôsobov, ako spáliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)


Upratovanie domu

Málokoho z nás bavia domáce práce, ale také vysávanie vám môže pomôcť udržiavať kondíciu. A čím viac budete upratovať, tým viac spálite kalórií. Upratovanie vášho domu alebo bytu sa rovná 3976 kalóriám za mesiac v prípade, že niekto s priemernou hmotnosťou 70,7 kg upratuje dom 280 minút. 

Šesť spôsobov, ako spáliť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)


Nákup potravín

Tlačenie nákupného vozíka uličkami supermarketu tiež pomáha spáliť 243 kalórií za hodinu. To znamená, že návšteva obchodu raz za týždeň môže pomôcť spáliť ekvivalent troch čokoládových sušienok. Výskum tiež ukazuje, že obyčajná chôdza po dobu aspoň tridsať minút každý deň môže pomôcť znížiť krvný tlak, posilniť svaly a imunitné funkcie.

Potraviny.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)


Žuvačka

Je preukázané, že žuvačka podporuje pocity plnosti, čím znižuje počet kalórií, ktoré skonzumujete pri občerstvení. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo tridsať mladých dospelých zistila, že žuvanie žuvačky po dobu dvadsať minút po každom jedle zrýchľuje metabolizmus, dokonca aj počas noci. Výskum uskutočnený Klinikou Mayo tiež zistil, že žuvanie žuvačky pomáha spáliť približne jedenásť kalórií navyše za hodinu. 


Žuvačka môže byť detektorom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zeler

O tom, že zeler má špeciálne schopnosti v oblasti chudnutia, sa už dlho špekuluje, ale naozaj spaľuje konzumácia zeleniny kalórie? Odpoveď je áno aj nie. Napríklad jedna štúdia z roku 2012 zistila, že pri konzumácii sto gramov zeleru došlo k nepatrnému prebytku, ktorý predstavoval iba dve kalórie. V roku 2016 výskumníci z University Hospitals Coventry a Warwickshire NHS Trust a University of Warwick merali každú spálenú kalóriu, keď muža kŕmili zelerom počas dvanástich hodín. Konkrétne zjedol 326 gramov surového zeleru a zelerového smoothie, obe v hodnote 53 kalórií. Výsledky ukázali, že pri konzumácii pevného zeleru spálil 72 kalórií, pri pití tekutého zeleru 112 kalórií. Jesť zeler samotný je však nemožná stratégia. Môže mať ale dominový efekt pri chudnutí tým, že vás rýchlejšie zasýti.


Ošívanie sa

Skvelá správa pre tých, ktorí nevedia obsedieť. Viaceré výskumy potvrdili, že vrtením sa počas celého dňa môžete spáliť až desaťkrát viac kalórií, ako keby ste len sedeli. Vedci z kliniky Mayo odhadli toto číslo na 350 kalórií za deň. Iná štúdia zistila, že ľudia, ktorí sa vrteli, keď sedeli alebo stáli, spálili v priemere päť až šesťkrát viac kalórií, ako keď sedeli alebo stáli na mieste. 

Viac o téme: PohybSpaľovanie kalórií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu