Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Definitívny verdikt vedcov, kedy treba večerať: Po tejto hodine by ste už na jedlo mali zabudnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Uvažovali ste nad tým, ako neskoro je príliš neskoro dať si večeru? Vedci našli zhodu v tom, ktorý je ten správny čas. Vďaka viacerým štúdiám prišli tiež na to, kedy sa počas dňa treba viac najesť, aby ste dostali svoju hmotnosť pod lepšiu kontrolu a nepociťovali tak často návaly hladu.

Tak ako cirkadiánny rytmus, ktorý riadi náš spánok, naše telá majú cirkadiánne hodiny aj na jedenie tvrdia vedci. Jedenie vo veľmi neskorých hodinách môže tieto hodiny narušiť a tým ovplyvniť náš spánok a schopnosť udržať si zdravú hmotnosť. Mnohí ľudia jedávajú najviac jedla na večeru.

Definitívny verdikt vedcov, kedy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci zistili, že to súvisí s prírastkom hmotnosti. Sledovali skupiny ľudí - prvá skupina jedla viac kalórií na raňajky ako na večeru, zatiaľ čo druhá zjedla viac na večeru. Zatiaľ čo prvá skupina kilá zhadzovala, druhá, naopak, priberala. Ľudia, ktorí skonzumujú väčšinu kalórií na večeru, majú tendenciu vynechávať raňajky, horšie spia a majú sklony k obezite. Jedna menšia štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli väčšie raňajky, nepociťovali taký hlad ako ľudia, ktorí najviac kalórií zjedli až večer. 

Vedci sa nevedia dohodnúť na konkrétne stanovenom čase, ale zdá sa, že konsenzus je do troch hodín pred spaním. Ak teda chodíte spať o 23:00, nejedzte už po 20:00 hodine. Vynechanie neskorého občerstvenia po tomto čase môže tiež pomôcť zmierniť príznaky refluxu. Ak zvyknete byť hladný neskoro večer, skúste zmeniť svoje zvyky. Predtým, ako sa pustíte do nejakej radikálnej zmeny, sa však poraďte s lekárom.

Viac o téme: VečeraJedloChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu