Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátny objav v starej stodole: Bol posiaty vtáčím trusom, jeho hodnota dosahuje milióny

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V roku 2002 istý newyorský zberateľ narazil na trhu na obraz objavený vo farmárskej kôlni, za ktorý zaplatil 600 dolárov (550 eur). Videl v ňom totiž potenciál a po čase ho dal ohodnotiť. Tento týždeň sa skica slávneho Anthonyho van Dycka ocitla v aukcii, jeho predpokladaná hodnota sú dva až tri milióny dolárov. Zisk si však nálezca už neužije.

Náčrt pre svätého Hieronýma je jednou z dvoch známych štúdií založených na živých modeloch od Anthonyho Van Dycka. Ten patrí medzi slávnych flámskych maliarov 17. storočia, je známy najmä pre obrazy portrétov. Náčrt staršieho muža bol pravdepodobne vytvorený v rokoch 1615 až 1618, kedy ešte pracoval ako asistent v ateliéri Petra Paula Rubensa v Antverpách, píše News.artnet

 

Study for Saint Jerome With an Angel,1618-1620 By Antoon van Dyck (1599-1641) Private collection (Albert B. Roberts). Currently exhibited at the Albany Institute of History & Art

Posted by Antoon van Dyck on Monday, September 30, 2019

Trojmetrová olejová skica bola objavená v stodole v Kinderhooku v New Yorku v roku 2002, kedy ju v dražbe získal miestny zberateľ Albert Roberts. Hoci zadná strana plátna bola posiata vtáčím trusom, Roberts veril, že umelecké dielo je holandský obraz zlatého veku a kúpil ho za pár stoviek. Svoj nález dal o sedemnásť rokov neskôr overiť u historičky umenia Susan Barnesovej, ktorá potvrdila, že ide o dielo Van Dycka. "Posledných tridsať rokov svojho života som zasvätil hľadaniu umenia, ktoré s obľubou nazývam 'osirotené' umenie, ktoré bolo z toho či onoho dôvodu zanedbávané, prehliadané, možno stratené počas miešania sveta v rôznych krajinách," povedal Roberts. 

Skicu Van Dycka v súčasnosti ponúka jeden z najväčších sprostredkovateľov umenia Sotheby's. Spoločnosť predáva viaceré obrazy vrátane série "Old Masters" po Robertsovi, ktorý zomrel v roku 2021. Časť výťažku z predaja poputuje do nadácie, ktorá finančne podporuje umelcov, kreatívcov a charitatívne organizácie. 

Viac o téme: ObrazMaliarAukciaAnthony Van Dyck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu