Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sprchujete sa ráno? Lekári odhalili štyri dôvody, prečo to nie je dobrý nápad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ľudia, ktorí preferujú rannú sprchu, často vychvaľujú výhody svojej rutiny. Napriek tomu má však ranné sprchovanie aj svoje nevýhody. Hoci tomu mnohí len ťažko uveria, lekári si všimli jeho štyri hlavné nedostatky, ktoré stoja za zváženie. Zbystriť by mali napríklad alergici.

To, či preferujete sprchovanie ráno alebo večer, je individuálna voľba. Všetko má svoje pre a proti a aj napriek tomu, že sa môže zdať, že ranná sprcha je zdravšia a účinnejšia ako tá večerná, nie je to úplne tak. Lekári upozornili na štyri dôvody, prečo je lepšie nesprchovať sa po prebudení. 

Skôr si zašpiníte posteľnú bielizeň

Ranná sprcha má jednu jasnú nevýhodu; za predpokladu, že sa nesprchujete aj večer, pôjdete spať bez toho, aby ste zo seba zmyli špinu. "Je pravda, že zanedbávanie večerného sprchovania môže zanechať viac prachu, baktérií, odumretej kože a potu vo vašej posteli," uviedol lekár Adil Maqbool pre Best Life. Keď trávite celý deň vonku, na pokožke sa hromadí špina a pot a vo vlasoch sa hromadí prach a iné čiastočky. Ak pôjdete spať bez sprchy, všetka táto špina a pot sa prenesie z vášho tela na posteľnú bielizeň, čo vytvára prostredie, ktoré môže viesť k rastu baktérií a podráždeniu pokožky. 

Sprchujete sa ráno? Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ranné sprchy môžu u niektorých ľudí vyvolať alergie

U tých, ktorí majú alergiu na roztoče, môže ranné sprchovanie vyvolať nepríjemné príznaky. Roztoče sú malý hmyz, ktorý žije v prachu a darí sa mu v teplom a vlhkom prostredí. Živia sa odumretými kožnými bunkami a keď človek ide spať bez sprchy, poskytuje týmto roztočom zdroj potravy. Keď sa roztoče premnožia, môžu u citlivých jedincov spustiť alergiu a príznaky astmy.

Ranné sprchovanie vám k lepšiemu spánku nepomôže

Podľa predstaviteľov organizácie Sleep Foundation metaanalýza sedemnástich štúdií dospela k záveru, že jednotlivci, ktorí sa večer sprchujú alebo kúpu jednu až dve hodiny pred spaním, majú tendenciu zaspať rýchlejšie a majú lepšiu kvalitu spánku než tí, ktorí to neurobia. Dôvodom je vyššia teplota - medzi 40 a 42 stupňami Celzia. Vedci sa domnievajú, že teplo vody pomáha prietoku krvi do rúk a nôh, čo pomáha ľahšiemu úniku telesného tepla. 

Sprchujete sa ráno? Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

To ale nie je jediný dôvod, prečo vám večerné sprchy môžu pomôcť k lepšiemu spánku. "Keď ide človek spať bez toho, aby sa osprchoval, môže sa cítiť nepohodlne a špinavo, čo môže sťažiť zaspávanie. Navyše, ak má na pokožke veľa potu alebo nečistôt, môže to spôsobiť svrbenie, čo následne môže narušiť spánok. Sprcha pred spaním pomáha uvoľniť telo a myseľ, uľahčuje zaspávanie a prispieva k pokojnejšiemu spánku," vysvetlil Maqbool. 

Ranné sprchy neprospievajú pokožke

Väčšina ľudí sa potí viac cez deň ako v noci, čo znamená, že na konci dňa je dôležité vykonať hĺbkové čistenie pleti, najmä ak máte pleť so sklonom k tvorbe akné. To je spôsobené kombináciou viacerých faktorov vrátane nadmernej produkcie mazu, upchatých pórov a prítomnosti baktérií. Keď idete spať bez toho, aby ste sa osprchovali, špina, pot a baktérie na vašej pokožke môžu prispieť k upchatiu pórov a nadmernej produkcii mazu, čo môže viesť k rozvoju akné. Navyše, keď spíte na špinavej plachte, baktérie a špina sa môžu preniesť späť na vašu pokožku, čím sa problém ešte viac prehĺbi. 

Viac o téme: SprchaHygienaSprchovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu