Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekárka odhalila, ktoré štyri časti tela si neumývate dostatočne: Tá druhá mnohých prekvapí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA - Podľa lekárky Jen Caudleovej z Pensylvánie zanedbávame pri dodržiavaní osobnej hygieny umývanie niektorých častí tela bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Poukazuje na to, aké je dôležité, aby sme týmto prehliadaným miestam venovali zvýšenú pozornosť, pretože v opačnom prípade sa nám to môže škaredo vypomstiť.

Každý má svoj obľúbený spôsob sprchovania či kúpania. Po hygiene celého tela sa určite cítite oveľa lepšie. Lekárka Jen Caudleová z Rowan University v New Jersey ale vo svojom TikTok videu odhaľuje päť častí tela, ktoré si ľudia neumývajú dostatočne alebo v horšom prípade si ich nečistia vôbec. 

PUPOK

Nedostatočná hygiena pupka môže byť zdrojom nepríjemného zápachu. "Je to tak, veľa ľudí si pupok neumýva vôbec," hovorí Caudleová vo videu. Zároveň ponúkla niekoľko tipov na správne čistenie tejto časti tela. Ak máte vonkajší pupok, mali by ste ho umyť bez problémov. Pri tom vnútornom možno budete musieť byť trochu strategickejší. Vo všeobecnosti odborníčka odporúča používať mydlo, vodu a umývaciu žinku. Ak však máte problém a žinka sa nedostane dovnútra, môžete v krajnom prípade použiť vatovú tyčinku. Poslúžiť môže aj alkohol alebo roztok slanej vody. Ak je váš pupok začervenaný, opuchnutý, hnisavý alebo cítite bolesť či zápach, navštívte lekára. 

UŠI

Ďalšou časťou tela na lekárkinom zozname sú uši. Keď ste boli dieťa, určite vám rodičia hovorili o tom, aké je dôležité umývať si ich, no niektorí na to zrejme zabudli. "Číslo dva sa nachádza za ušami, horná časť ucha vzadu a tiež lalok," ukazuje Caudleová a potiahne hornú časť ucha dopredu, aby ukázala, kde by mala žinka na umývanie zavítať častejšie. Čistenie uší je mimoriadne dôležité. Nečistite si ich ničím menším ako je handrička alebo prst. Nepoužívajte ani vatové tyčinky, špendlíky alebo ostré predmety, môžu totiž poraniť zvukovod alebo bubienok.

NECHTY

Počas pandémie sa na nás z každej strany valili upozornenia apelujúce na umývanie rúk. Caudleová však hovorí, že ľudia si nedostatočne alebo vôbec nečistia nechty. "Ďalšou vecou je uistiť sa, že si umývate či skôr drhnete miesto pod nechtami. Práve tam zostáva uviaznutá špina a často na to zabúdame." 

NOHY

Ani nohy si vraj neumývame tak, ako by sme mali, najmä prsty. Takto predídete infekciám rôznych druhov, takže sa uistite, že si ich dôkladne umývate tak, ako  aj zvyšok tela. 

Ľudia na toto video rýchlo reagovali. "Je zahanbujúce, že na to musíte upozorňovať," myslí si jedna osoba. Ďalšia  napísala, že je prekvapená z toho, že dospelí ľudia neovládajú takéto informácie. Iní zas tvrdia, že takéto rady nepotrebujú, pretože si umývajú všetky tieto časti. TikTokeri v sekcii komentárov poukázali aj na ďalšie bežne zanedbávané časti tela, vrátane oblasti za kolenami, za krkom a hornú časť chrbta.

Viac o téme: Hygiena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu