Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Virológ vyvrátil šesť bežných mýtov o KORONAVÍRUSE: Verili ste im aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SWANSEA - Takmer tri roky po prepuknutí pandémie sa v súvislosti s ochorením COVID-19 stále šíri veľa mýtov a dezinformácií. Virológ a odborník na verejné zdravie zhrnuli tie najbežnejšie, pričom sa ich snažia vyvrátiť na základe vedeckých štúdií a štatistických zistení.

Ľudia stále veria mnohým chybným informáciám, ktoré sa týkajú pandémie, šírenia vírusu SARS-CoV-2 a samotného ochorenia COVID-19. Tými najčastejšími sa zaoberali lektor psychológie Simon Nicholas Williams z Univerzity v Swansea a docent vírusovej onkológie Stephen Griffin z Univerzity v Leeds v článku zverejnenom v odbornom časopise The Conversation

Mýtus 1: Vírus sa stáva miernejším

V omikronovej ére prevláda mýtus, že SARS-CoV-2 je ústupe. Je pravda, že predošlé kmene omikronu (BA.1 a BA.2) spôsobovali závažný priebeh ochorenia v menšom rozsahu ako predchádzajúca delta. Čiastočne to bolo preto, lebo viac infikovali horné dýchacie cesty než dolné a nezasahovali do pľúc tak agresívne ako delta. Ale všetko to závisí od imunity človeka. Keď BA.2 zasiahla na jar 2022 Hongkong, slabšia zaočkovanosť viedla k ničivej epidémii. Dokonca aj v dobre zaočkovanej populácii Anglicka bolo medzi januárom a začiatkom novembra 2022 takmer 29 000 úmrtí na covid a desaťtisíce hospitalizácií. Individuálne riziko teda mohlo klesnúť, ale vysoké počty omikronových infekcií a reinfekcií majú na populáciu značný vplyv. Subvarianty naďalej unikajú protilátkovej imunite a zdá sa, že niektoré (ako BA.5) znovu získali preferenciu pre dolné dýchacie cesty. Toto všetko spolu s ďalšími faktormi zvýšilo riziko hospitalizácie v prípade BA.5 v porovnaní s BA.2. SARS-CoV-2 teda nie je vo svojej podstate mierny ani sa nestáva miernejším. Musíme tiež pamätať na to, že milióny ľudí nedokážu účinne reagovať na vakcíny alebo sú vystavení zvýšenému riziku. 

Virológ vyvrátil šesť bežných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Mýtus 2: COVID-19 postihuje iba starších a zraniteľných ľudí

Jedným z bežných dôvodov, prečo sa ľudia nedajú zaočkovať, je vnímanie nízkeho osobného rizika infekcie. Ale aj u mladších ľudí môže aj mierny priebeh ochorenia spôsobiť dlhotrvajúci covid, ktorý postihuje až jedného z piatich dospelých vo veku 18 - 64 rokov. Tento mýtus je obzvlášť problematický vo vzťahu k deťom. Tie majú totiž v porovnaní s dospelými oveľa menšiu pravdepodobnosť, že budú mať ťažký priebeh koronavírusovej infekcie. Ale medzi detskými infekčnými chorobami je práve táto diagnóza významnou príčinou úmrtí a vzniku iných chorôb. U detských pacientov sa tiež môže vyvinúť dlhotrvajúci covid, experti preto odporúčajú ich očkovanie. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Mýtus 3: Na zabránenie šírenia koronavírusu stačí umývanie rúk

SARS-CoV-2 sa šíri prostredníctvom malých vlhkých čiastočiek vznášajúcich sa vo vzduchu známych ako aerosóly. Kvapky (napríklad z kýchania) a fomites (predmety kontaminované kvapôčkami) síce v procese šírenia ochorenia zohrávajú značnú úlohu, ale nie sú jeho hlavnou cestou. Najúčinnejšími spôsobmi, ako znížiť riziko prenosu, sú vetranie a ochrana dýchacích ciest. Umývanie rúk a dezinfekcia sa však stali v boji proti covidu populárnejšie. Psychologický fenomén známy ako "efekt primárnosti" znamená, že ľudia sú viac ovplyvnení prvými vecami, ktoré zažijú, a preto majú tendenciu si ich zachovať. Preto sa zdá, že prvé spájanie pandémie s kvapôčkami a fomitmi uviazli v mysliach ľudí, dokonca aj vtedy, keď sme už vedeli, že SARS-CoV-2 sa šíri vzduchom. Hygiena rúk je dôležitá na zníženie prenosu iných chorôb, ale nie je dostatočná v prípade vírusov prenášaných vzduchom. 

Umývanie rúk
Zobraziť galériu (6)
Umývanie rúk  (Zdroj: Getty Images)

Mýtus 4: Ochrana horných dýchacích ciest je zbytočná

Rúška chránia nositeľa a ostatných. Ale ako pri všetkých zmierňujúcich stratégiách, ani táto nie je vždy stopercentne účinná. Ochrana tváre funguje najlepšie spolu s inými opatreniami a musí sa používať správne. Predstavujú ju látkové alebo chirurgické rúška a respirátory FFP2/N95 a FFP3/N99. Akákoľvek ochrana pomáha, ale rúška z látky obmedzujú najmä kvapôčky a iba málo chránia pred aerosólmi. Chirurgické masky s netkanými vrstvami sú výrazne lepšie, ale v porovnaní s respirátormi ponúkajú obmedzenú ochranu. Pri správnom používaní filtrujú respirátory FFP2 a FFP3 95 až 99 percent častíc vo veľkosti aerosólov. 

Virológ vyvrátil šesť bežných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

Mýtus 5: Vakcíny neznižujú prenos

Delta spôsobila prielomové infekcie aj ľudí, ktorí boli očkovaní. Je to spôsobené vývojom mutácií vyhýbajúcich sa protilátkam v hrotovom proteíne SARS-CoV-2 spolu s prirodzeným úbytkom protilátok. Vedci neustále apelujú na to, že očkovanie znižuje prenos omikronu aj závažnosť ochorenia. Štúdie prinášajú dôkazy o tom, že hoci sa riziko nákazy úplne neodstráni, u očkovaných ľudí s prielomovými infekciami je menej pravdepodobné, že prenesú vírus na ostatných. 

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (6)
Vakcína Pfizer/BioNTech  (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Mýtus 6: Vakcíny boli vyvinuté narýchlo

Testy covidových vakcín neboli uponáhľané. Pozoruhodná spolupráca, dostatok financií a inovatívny postup celý proces iba urýchlili. Vakcíny zachránili v roku 2021 odhadom dvadsať miliónov životov na celom svete. Ale akokoľvek sú účinné, rovnako ako lieky nie sú dokonalé. Keď sú zaočkované milióny ľudí, klesajú počty závažných a potenciálne smrteľných infekcií. Čiastočne je to spôsobené našou genetickou rozmanitosťou, ale prispievajú k tomu aj iné faktory. Medzi zriedkavé reakcie na vakcíny patria anafylaxia (alergické reakcie na zložky vakcíny), krvné zrazeniny, myokarditída a perikarditída (zápal srdcového svalu alebo okolitého vaku). Po zaočkovaní miliónov osôb sa ukázalo, že vakcína AstraZeneca môže zriedkavo spôsobiť vznik krvných zrazenín v žilách. Ak sa nelieči, môže to mať smrteľné následky. Myokarditída po očkovaní mRNA vakcínou vyvolala obavy najmä u dospievajúcich mužov, ale vo všeobecnosti sa vyskytuje iba zriedkavo, má mierny priebeh a zlepšuje sa sama. Výskyt myokarditídy spôsobenej koronavírusovou infekciou je ale oveľa častejší, pretrváva dlhšie a s oveľa väčšou pravdepodobnosťou si vyžaduje intenzívnu starostlivosť. Inými slovami - výhody očkovania proti covidu-19 jednoznačne prevažujú nad rizikami. 

Viac o téme: HoaxMýtusDezinformácieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu