Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

WHO varuje pred starodávnym patogénom: Všade na svete predstavuje obrovskú hrozbu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Jedným z dôsledkov pandémie bol znížený prístup k bežnej zdravotnej starostlivosti a nižšia miera očkovania. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v novembri informovala, že rekordný počet detí vynechal vlani aspoň jednu dávku vakcíny proti osýpkam. To je naozaj nebezpečný trend.

Osýpky sú veľmi nákazlivé vírusové respiračné ochorenie. Prenos je podobný ako pri covide, šírenie medzi ľuďmi je poháňané kvapôčkami z dýchacích ciest a aerosólmi, uvádza Science Alert. Infekcia spôsobuje pri miernych prípadoch vyrážky a horúčku, pri závažných prípadoch sa môže objaviť encefalitída (opuch mozgu), slepota a zápal pľúc. V roku 2021 bolo na celom svete zaznamených zhruba deväť miliónov prípadov a 128 000 úmrtí na osýpky. 

Vakcína a kolektívna imunita

Vakcína proti osýpkam, ktorá sa môže podávať samostatne alebo v kombinácii s inými očkovaniami, je veľmi účinná. Väčšina štátov používa dvojdávkovú schému, kedy sa prvá dávka zvyčajne podáva vo veku dvanásť mesiacov a druhá vo veku štyroch rokov. Dvojdávková schéma poskytuje asi 99- percentnú ochranu pred osýpkami. V rozvojových krajinách, kde je miera zaočkovanosti veľmi nízka, zomrie na osýpky jeden z desiatich infikovaných. Vo vyspelých krajinách zomrú na osýpky prevažne neočkovaní ľudia, miera úmrtnosti sa pohybuje na úrovni jeden z 1000 až 5000 prípadov. 

WHO varuje pred starodávnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podiel populácie, ktorá musí byť očkovaná, aby sa udržali ohniská pod kontrolou a aby sa minimalizoval ďalší prenos v rámci komunity, je známy ako kolektívna imunita. V prípade osýpok sa musí pohybovať na hranici 95 percent. Väčšina sveta je pod touto hranicou, s celosvetovým pokrytím približne 71 percent pre dve dávky a 81 percent pre pokrytie jednou dávkou. V celosvetovom meradle došlo k významnému pokroku v znižovaní úmrtí zo všetkých príčin u detí mladších ako päť rokov. Nízka miera zaočkovanosti by však mohla tento trend zvrátiť.

Aj keď deti osýpky prežijú, existuje možnosť dlhodobého poškodenia ich imunitného systému. V nezaočkovanej populácii viedol ťažký prípad osýpok k priemernej strate 40 percent protilátok, ktoré by za normálnych okolností rozpoznali choroboplodné zárodky. Po miernom prípade osýpok stratili nezaočkované deti 33 percent týchto protilátok. Na porovnanie, merania v zdravých kontrolných populáciách ukázali stratu protilátok na úrovni desiatich percent počas podobného alebo dlhšieho trvania. 

Osýpky,
Zobraziť galériu (3)
Osýpky,  (Zdroj: Getty Images)

Dezinformácie prežívajú

Antivakcinačné hnutie vyvolalo fámy a šíri desivé príbehy, ako napríklad falošné tvrdenia bývalého lekára a aktivistu proti očkovaniu Andrewa Wakefielda, podľa ktorého vakcína MMR spôsobuje autizmus. Táto fáma pretrváva dodnes, hoci bola už mnohokrát vyvrátená. Dezinformácie sa objavili aj počas pandémie koronavírusu, a to vo veľmi veľkej miere. Existuje riziko, že sa ďalej premietnu do väčšej miery váhavosti a odmietnutia očkovania proti bežnej imunizácii. Osýpky sa ľahko šíria a v krátkodobom aj dlhodobom meradle predstavujú vážnu hrozbu v nezaočkovanej populácii. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu