Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborník varuje: Na toto miesto nikdy nedávajte vianočný stromček, oľutujete to

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tí, ktorí trvajú na živom vianočnom stromčeku, sa musia zmieriť s neustále opadajúcim ihličím. Záhradník sa preto podelil o svoje najlepšie tipy, ako sa starať o vianočný stromček. Ukázalo sa, že jednej bežnej chyby sa dopúšťajú mnohí bez toho, aby si to uvedomili. Na toto miesto by ste stromček umiestniť určite nemali.

Voľba vianočného stromčeka je každého osobná záležitosť. Kým niektorí obľubujú umelé stromčeky, ktoré po skončení vianočného obdobia možno zabaliť a uschovať na ďalšie roky, iní si potrpia na živých. V takom prípade sa ale musia zmieriť s tým, že ihličie bude postupne opadávať. Záhradník Monty Don sa podelil o svoje tipy ohľadom starostlivosti o vianočné stromčeky. Upozornil pritom na bežnú chybu, o ktorej mnohí ani nevedia, že ju robia. Súvisí s tým, kde položíte svoj vianočný stromček, pretože podľa profesionála je jedno miesto, na ktoré by ste ho nikdy nemali dávať. 

Nedávajte stromček blízko radiátora

Don začal tým, že vysvetlil, že smrek obyčajný, severská jedľa a smrek Colorado sú najobľúbenejšie druhy vianočných stromčekov. "Všetky tri sú veľmi dobré, majú špecifické prednosti a môžu vydržať dlhé vianočné obdobie, ak sa o ne správne staráte." Ako sa teda starať o vianočný stromček? "Nikdy ho neumiestňujte k radiátoru. Bude reagovať okamžitým zhodením ihličia," varoval odborník na svojom blogu. Podľa neho je vhodné zvoliť skôr chladnejšie prostredie. Keďže sa stromy v období zimy prispôsobili chladnejšiemu počasiu, v teplom prostredí môžu zhadzovať ihličie, aby si ušetrili vlhkosť. Ideálnym miestom je preto chodba s prievanom.  

Odborník varuje: Na toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zároveň Don prezradil, ako čo najlepšie znovu použiť alebo zrecyklovať svoj stromček po Vianociach. Krása toho, že sa rozhodnete pre živý strom, je v tom, že ho môžete po sviatkoch presadiť. Počas krátkeho pobytu stromu vo vašom dome sa oň postarajte tým, že ho zasadíte do veľkej nádoby naplnenej kompostom alebo ostrým pieskom. "Piesok je dobrý na tých niekoľko týždňov, počas ktorých bude stromček v interiéri. Polievajte ho a udržujte piesok vlhký," odporučil Don. Ak si ho však nezasadíte, aspoň ho zaneste na miesto, kde bude rozdrvený a bude možné ho ďalej recyklovať.

Viac o téme: Vianočný stromčekVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu