Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Nemec žije 32 rokov v lese bez elektriny a tečúcej vody: FOTO jeho unikátneho príbytku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONGKAMP - Nemec Friedmunt Sonnemann (56) z Bonnu žije už 32 rokov v lese pri Hunsrücku, vo vlastnoručne postavenej chate z hliny bez elektriny a vodovodnej prípojky, kde sa stará o rastliny. Svojím zjavom pripomína čarodejníka z obľúbenej trilógie Pán prsteňov.

Friedmunt, zvaný aj Gandalf, tvrdí, že sa do civilizácie už nikdy nevráti. V oblasti, kde žije, sa stal niečím ako miestna celebrita, uvádza FOCUS online. "Nežijem sám a neodišiel som zo sveta, dostal som sa sem. Nerobím to úplne sám, len pre seba," opisuje svoj životný štýl. 

Žiť bez dnešných vymožeností má svoje nevýhody, no počas bezprecedentnej energetickej krízy zostal Sonnemann optimistický, pokiaľ ide o výhody. Každý deň čerpá pitnú vodu z neďalekého prameňa. Na varenie a umývanie zachytáva dažďovú vodu. K jeho výbave na život patrí tiež suchý kompostový záchod a drevo na vykurovanie.  

Nemec žije 32 rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Svojrázny muž sa stará o približne sto vzácnych druhov rastlín na štyroch hektároch pôdy, ktorú vlastní. Stravuje sa vlastnoručne vypestovanou zeleninou, ovocím a bylinkami. Ryžu a rezance si zvykne dokupovať. Nedávnym prírastkom na jeho farme sa stal solárny panel namontovaný na stodole, aby mohol používať práčku a nabíjať akumulátorový skrutkovač. 

Nemec žije 32 rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aby zarobil peniaze, Friedmunt predáva semienka, niektoré údajne pochádzajú ešte z čias jeho prababičky. Spoločnosť mu údajne nechýba, keďže v súčasnosti hostí spolubývajúcich, ktorí mu pomáha na jeho vzácnej rastlinnej farme z takých vzdialených miest, ako je Taiwan či Mexiko. "Momentálne je nás osem. Nežijeme tu v oddelenom svete. Ale vplyv toho, čo sa deje vo svete, je na náš život pomerne malý," dodal pustovník. 

Viac o téme: PustovníkFriedmunt Sonnemann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu