Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Starček (81) žil vyše 30 rokov sám na opustenom ostrove: Teraz odchádza, neuveríte, kam sa sťahuje

Mauro sa sťahuje preč
Mauro sa sťahuje preč (Zdroj: Instagram/maurodabudelli)

BUDELLI - Taliansky Robinson Crusoe musí opustiť ostrov, kde prežil viac ako tridsať rokov svojho života. Mauro Morandi (81) sa obáva, že po jeho odchode zostane ostrov nechránený. Mnohí s týmto rozhodnutím nesúhlasia a spísali petíciu, aby mohol ostrov naďalej obývať a starať sa oň.

Mauro sa presťahoval zo Sardínie na taliansky ostrov Budelli v roku 1989. Prežil tam teda viac ako tri desiatky rokov, keď mu vlani majitelia ostrova oznámili, že sa má presťahovať. "Odídem s nádejou, že v budúcnosti bude Budelli chránený tak, ako som ho chránil ja 32 rokov," napísal na Facebooku. Bývalý učiteľ telesnej výchovy v rozhovore pre BBC v roku 2018 uviedol, že vždy bol tak trochu rebel. "Mal som dosť toho, čo sa dialo v našej spoločnosti: konzumu a politickej situácie v Taliansku. Rozhodol som sa presťahovať na opustený ostrov v Polynézii, ďaleko od civilizácie. Chcel som začať nový život v blízkosti prírody," vysvetlil. 

Po začatí plavby po mori spolu s niekoľkými priateľmi došli k talianskemu súostroviu La Maddalena, kde plánovali pracovať a zarobiť si peniaze na financovanie svojich ďalších ciest. Ale po príchode na Budelli a po stretnutí s opatrovníkom ostrova, ktorý sa chystal do dôchodku, sa Morandi rozhodol zostať. Odvtedy sa staral o ostrov a rozprával sa s turistami.

V priebehu rokov však čelil množstvu hrozieb vysťahovania. Vlani prezident Národného parku La Maddalena Fabrizio Fonnesu tvrdil, že Mauro vykonal nelegálne úpravy svojej chaty, ktorá počas druhej svetovej vojny slúžila ako rozhlasová stanica. Petíciu, ktorá vyzýva taliansku vládu, aby mu umožnila zostať na ostrove, podpísalo už viac ako 70 000 ľudí. Napriek tomu senior minulý týždeň oznámil, že z neho odchádza. Plánuje sa presťahovať do malého bytu na neďalekom ostrove La Maddalena. "Môj život sa príliš nezmení, stále uvidím more," dodal optimisticky. 

Viac o téme: Robinson CrusoeMauro MorandiBudelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu