Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na pobreží Aljašky sa vylodili dvaja Rusi: Americkí senátori sú v šoku, čaká USA migračná vlna?

Plavba Rusov, ktorí utiekli z Ruska pred mobilizáciou. Zobraziť galériu (2)
Plavba Rusov, ktorí utiekli z Ruska pred mobilizáciou. (Zdroj: Twitter/Mark Duursma, Getty Images)

GAMBELL – Vyhlásenie mobilizácie v Rusku spôsobilo ďalšie šialené rozhodnutie. Dvaja Rusi sa rozhodli opustiť svoju vlasť len na malom člne. Už len pomyslenie na takúto akciu doslova mrazilo, pretože sa museli preplaviť cez prieliv v blízkosti polárneho kruhu. Mali namierené k najbližším brehom inej krajiny.

Dvaja ruskí občania opustili svoju krajinu, aby sa vyhli povinnej vojenskej službe. Spravili to však tak, aby ich nemohli zadržať žiadne ruské úrady ani armáda. Krajným riešením bola plavba v malom člne pri polárnom kruhu, uvádza Anchorage Daily News. Podľa vyhlásenia americkej senátorky pre Aljašku Lisy Murkowskej, sa ruskí občania doplavili na pláž ostrova sv. Vavrinca, ktorý patrí pod územnú správu Aljašky. 

Ministerstvo vnútra USA uviedlo, že ruskí občania boli prevezení do Anchorage na imigračné a colnú a pasovú kontrolu. Údaje, ktoré poskytnú budú spísané s platnými imigračnými zákonmi USA podľa zákona o prisťahovalectve a národnosti. Dvaja Rusi dorazili na pobrežie Aljašky v malom člne. Portál však odmietol poskytnúť podrobnosti o ich identite. Na internete sa objavila správa, že mali vypláva z Evgekinotu.

Senátori pre Aljašku Lisa Murkowská a Dan Sullivan, v oficiálnom vyhlásení uviedli, že utečenci vystúpili z člna na pláži neďaleko dediny Gambell na Ostrove svätého Vavrinca. Gambell je asi 200 míľ juhozápadne od hlavného mesta aljašky Nome a asi 50 míľ od najvýchodnejšieho cípu ostrova Čukotka na Sibíri. V izolovanej komunite tu žije zhruba 600 ľudí. Sullivan okrem toho vyzýva federálne úrady, aby mali pripravený krízový plán v prípade, že sa na pobreží Aljašky vylodí viacero ruských utečencov.

Na pobreží Aljašky sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Tento incident objasňuje dve veci. Po prvé, ruský ľud nechce bojovať v Putinovej agresívnej vojne proti Ukrajine a po druhé, vzhľadom na blízkosť Aljašky k Rusku má náš štát zohrávať zásadnú úlohu pri zabezpečovaní národnej bezpečnosti USA," dodal Sullivan. Guvernér Aljašky Mike Dunleavy zastáva názor, že USA v najbližšej dobe nehrozí vlna ruských občanov. Cestovanie bude podľa neho v tomto ročnom období nebezpečné, pretože na mori sa očakáva silný vietor a samozrejme s príchodom zimy aj ochladenie. 

Útek do azylu

Rusi sa tiež pokúšajú dostať do USA cez Mexiko, ktoré nevyžaduje víza. Začiatkom tohto roka americké úrady bojovali s množstvom ruských utečencov, ktorí dúfali, že tam požiadajú o azyl. Nárast ruských žiadateľov o azyl podľa niektorých narástol ešte pred inváziou na Ukrajine, a síce po uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu