Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Osudný výlet do divočiny: Muža roztrhal medveď! Svoje posledné minúty zachytil na mrazivý zvukový záznam

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Bývalý narkoman sa domnieval, že medvede sú v skutočnosti nepochopené tvory a nie sú také nebezpečné. Pravidelne sa s nimi rozprával, hral či dokonca sa ich dotýkal. Jeden z jeho výletov do divočiny sa mu stal osudným. Medveď ho roztrhal priamo pred očami jeho priateľky. Z incidentu, ku existuje zvukový záznam, z ktorého mrazí.

Štyridsaťšesťročný Timothy Treadwell si myslel, že medvede sú jeho priatelia. Každé leto 13 rokov odletel bývalý narkoman na Aljašku, aby strávil mesiace kempovaním s divokými grizly medveďmi. Rozprával sa s nimi, hral a dokonca sa ich aj dotýkal. Napriek varovaniam od kamarátov a rodiny veril, že šelmy mu neublížia a trval na tom, že sú to nepochopené tvory, píše The Mirror. V jeden búrlivý októbrový večer v roku 2003 ho však medveď zabil priamo pred očami jeho 37-ročnej priateľky Amie Huguenardovej. Stalo sa tak len pár hodín predtým, ako ho mal vyzdvihnúť hydroplán, aby sa vrátil domov. 

 

Cosas turbias del mundo 3 El audio de Timothy Treadwell Éste es uno de los temas más controvertidos del video, pero...

Posted by Khral Zone on Thursday, September 8, 2022

Pilot Willy Fulton okamžite vedel, čo sa stalo, keď len 24 hodín po poslednom rozhovore s Treadwellom pristál v národnom parku Katmai, aby vyzdvihol dvojicu. Privítalo ho strašidelné ticho. Na vrchole hromady ľudských pozostatkov sedel nebezpečne vyzerajúci medveď a žral mäso z ľudského hrudného koša. 

Stany Treadwella a Huguenardovej našli piloti zrútené a roztrhané, pričom ich večerné občerstvenie ležalo nedotknuté. Ich topánky boli položené úhľadne pri dverách. Pred jedným zo stanov ležala takmer jeden meter vysoká kopa trávy, blata, vetvičiek a zvyškov. Strážca Joe Ellis si všimol prsty a ruku vyčnievajúcu z grotesknej kopy. Neďaleko našli to, čo zostalo z Timothyho rozbitej hlavy spojenej s malým kúskom chrbtice. Našli aj jeho pravú ruku, na ktorej boli stále nasadené náramkové hodinky. Vďaka videokamere v stane zistili, čo sa v skutočnosti stalo. 

Osudný výlet do divočiny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Treadwell zaznamenal všetky svoje medvedie interakcie a zúrivý útok nebol výnimkou. V panike však nestihol odstrániť ochranný kryt z objektívu, výsledkom čoho bolo šesťminútové video so zvukom, pri ktorom tuhla krv. Zvuková stopa sa začína tým, že sa vystrašená Huguenardová pýta, či je medveď ešte stále vonku, kým Treadwell zakričí: "Poď von! Tu vonku ma zabijú!"

Následne počuť, ako žena odzipsuje stan a kričí na svojho priateľa, aby hral mŕtveho. Zdá sa, že jej výkriky fungujú a zviera pustí muža zo svojho zovretia, no akonáhle sa začne vzďaľovať od neho, medveď sa vráti, zrejme mu ešte raz zovrie čeľuste okolo hlavy a odtiahne ho k porastu. Zúfalý Timothy kričí na svoju priateľku, aby "udrela medveďa" a ona mu hovorí, aby sa bránil. Medveď je zlovestne ticho, Treadwellove výkriky ustupujú pred stonaním, kým Amie spanikári a vydá sériu mrazivých výkrikov. Tam sa zvuková stopa skončí. 

Keď 28-ročného a vyše 450-kilového samca zastrelili, vyšetrovatelia v jeho žalúdku našli ľudské pozostatky, ktoré zaplnili štyri vrecia na odpadky. Podľa dostupných údajov mal samec počas sezóny problémy s kŕmením kvôli svojmu vysokému veku a zlomenému zubu. Podľa Fultona sa Treadwell pred útokom pokúšal spriateliť s medveďom, čo sa mu však nepodarilo.

Útok z októbra 2003 bol predmetom oceneného dokumentárneho filmu s názvom The Grizzly Man od Wernera Herzoga, ktorý odhalil, ako sa Huguenardová bála medveďov a nesúhlasila so záľubou svojho priateľa. Povedala mu, že tento výlet bude jej posledný, pretože ju v Kalifornii čaká nová práca. 

Viac o téme: MedveďNapadnutieGrizlyTimothy Treadwell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu