Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mutanti v Černobyle: Desiatky rokov po jadrovej katastrofe tam vedci objavili bizarné tvory

Zničená elektráreň v Černobyle Zobraziť galériu (2)
Zničená elektráreň v Černobyle (Zdroj: TASR/AP Photo/ Volodymyr Repik)

ČERNOBYĽ - V okolí Černobyľskej jadrovej elektrárne sa rodia čierne žaby. Rosničky by za normálnych okolností mali mať jasnozelenú farbu. Vedci sa domnievajú, že práve ich iné sfarbenie im pomohlo túto katastrofu prežiť.

V roku 1986 bola lokalita na severe Ukrajiny svedkom najväčšieho úniku rádioaktívneho materiálu v histórii ľudstva. Teraz vedci skúmajú živočíchy, konkrétne žaby, ktoré túto katastrofu prežili. Tmavšia koža zmutovaných žiab im vraj pomohla prežiť v radioaktívnej zóne, informoval DailyMail.

Vedec zo španielskej univerzity German Orizaola, ktorý je spoluautorom štúdie povedal: "Tento druh žiab sme hľadali v blízkosti poškodenej elektrárne a našli sme ich veľa. Vieme, že melanín je zodpovedný za tmavé alebo čierne sfarbenie mnohých organizmov vrátane žiab. Zároveň vieme, že melanín chráni pred poškodením spôsobeným rôznymi typmi žiarenia, od UV až po ionizujúce žiarenie - také, aké bolo v Černobyle." 

Mutanti v Černobyle: Desiatky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Pre svoju štúdiu doktor Orizaola a jeho kolega Pablo Burraco zhromaždili viac ako dvesto samcov žiab z dvanástich rôznych chovných rybníkov s rôznymi úrovňami žiarenia. Zistili, že žaby boli oveľa tmavšie v radioaktívnejšej zóne ako tie mimo radioaktívnej zóny. Mali tak väčšiu šancu na prežitie, keď v roku 1986 došlo k výbuchu v Černobyle, vďaka čomu sú dnes početnejšie. Od nehody žilo desať až dvanásť generácií žiab, no tieto žaby prevládajú dodnes. Keďže dnes sú úrovne radiácie oveľa nižšie, zostáva otázkou, či čierne žaby zostanú aj nasledujúce roky stále v prevahe. Keďže úloha melanínu v ich tele už nie je taká potrebná, žaby môžu postupom času vymiznúť.

Viac o téme: Jadrová elektráreňŽabyČernobyľJadrová katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu