Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové zistenia vedcov: Pravidelné pitie čaju znižuje riziko rozšírenej choroby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Výsledky štúdie, ktorú realizovali vedci z Univerzity vedy a technológie vo Wu-chane naznačujú, že pravidelné pitie veľkého množstva čaju má potenciál znížiť riziko cukrovky 2. typu. Zistenia ich výskumu budú spolu s ďalšími prezentované na výročnom stretnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu v Štokholme.

Podľa výskumu čínskych vedcov súvisí pitie čierneho, zeleného alebo oolongového čaju s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Jeho autori sa k týmto zisteniam dopracovali po  zbere dát od viac ako jedného milióna osôb z ôsmich rôznych krajín. „Naše výsledky sú zaujímavé, pretože naznačujú, že ľuďom stačí vypiť štyri šálky čaju denne a potenciálne znížia svoju šancu na vznik cukrovky 2. typu,“ uviedol šéf tímu Xiaying Li z Univerzity vedy a technológie vo Wu-chane. 

Nové zistenia vedcov: Pravidelné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

U dospelých, ktorí sa zapojili do výskumu a pili jednu až tri šálky čaju denne, kleslo riziko vzniku cukrovky 2. typu o štyri percentá v porovnaní s tými, ktorí tento nápoj nekonzumovali. Zároveň u osôb, ktoré vypili aspoň štyri šálky denne, kleslo riziko vzniku tohto ochorenia až o 17 percent. Autori štúdie zároveň zistili, že pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia u konzumentov čaju a u ľudí, ktorí ho nepili, bola porovnateľná po kontrole premenných vrátane veku, pohlavia a fyzickej nečinnosti.

Zohľadňovali teda  prvky, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku cukrovky. Faktory ako druh čaju, pohlavie, či geografická lokalita pritom vôbec neboli dôležité a rozhodujúcu úlohu zohralo iba množstvo skonzumovaného nápoja. „Pitie čaju môže pomôcť znížiť riziko cukrovky typu 2, ale iba vo veľkých dávkach,“ doplnil  Li. Čaj Oolong, čiže klasický čínsky nápoj, sa vyrába z rovnakej rastliny ako zelený a čierny čaj. Je čiastočne oxidovaný, zatiaľ čo čierny čaj sa nechá úplne oxidovať. Tento rozdiel je spôsobený postupom spracovania. Zelený čaj nesmie výrazne oxidovať.

 

Viac o téme: ŠtúdiaČajCukrovkaVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu