Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vydržíte pracovať iba zopár hodín a neviete sa sústrediť ako kedysi? Vedci zverejnili štúdiu: Za všetko môže covid

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Už od začiatku pandémie covidu-19 lekári tušili, že u toho, kto prekoná koronavírusovú infekciu, sa môže objaviť chronický únavový syndróm. Nemeckí vedci skúmali vo svojej najnovšej štúdii pacientov, ktorí prekonali ťažký alebo ľahší priebeh covidu-19. Všetci skúmaní pacienti sa nakazili na začiatku pandémie, keď ešte neexistovala vakcína. 

„Podozrenie, že covid-19 môže vyvolať únavový syndróm, sa pôvodne objavilo už počas prvej vlny pandémie,“ povedala lekárka Carmen Scheibenbogenová. Ona je jednou z autoriek štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature a tiež spolupracuje s centrom zaoberajúcim sa chronickým únavovým syndrómom (ME/CFS).

Prvé žiadosti o vyšetrenie od pacientov s prekonaným covidom-19 došli do centra v lete 2020. Odvtedy vedci zhromažďujú dôkazy o súvislosti medzi covidom-19 a chronickým únavovým syndrómom. Ten spôsobuje pacientom obmedzenia v bežnom živote, ale tiež rôzne telesné postihnutia. Scheibenbogenová ale tvrdí, že je veľmi ťažké získať o tejto súvislosti relevantné dôkazy. Podľa nej je to najmä nedostatočným výskumom syndrómu a tiež tým, že u ME/CFS zatiaľ nie sú k dispozícii uznávané diagnostické kritériá.

Vďaka dôkladnému diagnostickému procesu a komplexnému porovnaniu s pacientmi, u ktorých sa rozvinul syndróm po infekcii súvisiacej s covidom-19, sú vedci napriek tomu schopní dokázať, či môže práve koronavírus vyvolať chronický únavový syndróm.

Vydržíte pracovať iba zopár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci z Charité's Post-COVID Network v rámci štúdie skúmali 42 pacientov, ktorí šesť mesiacov po prekonaní covidu-19 trpeli pretrvávajúcou ťažkou únavou. Väčšina účastníkov štúdie neboli schopní vykonávať ľahkú prácu dlhšie ako dve až štyri hodiny denne.

Keďže všetky infekcie účastníkov sa vyskytli počas prvej vlny pandémie, nikto nebol zaočkovaný. Všetci pacienti boli vyšetrení tímom lekárov s mnohoročnými skúsenosťami s diagnostikou únavového syndrómu. Na porovnanie skúmali aj 19 genderovo zodpovedajúcich pacientov, u ktorých sa tiež vyvinul syndróm ale v dôsledku inej infekcie.

K stanoveniu diagnózy ME/CFS vedci použili takzvané Kanadské kritéria konsenzu. Zistili, že približne polovica pacientov vyšetrených po covide-19 mala chronický únavový syndróm. Druhá polovica síce mala podobné príznaky, ale ich nevoľnosť trvala po námahe kratšie (iba niekoľko hodín). Pacienti, ktorí mali syndróm, trpeli únavou aj nasledujúci deň. Výsledok štúdie teda znie: Aj po prekonaní iba miernej formy covidu-19 sa u časti pacientov prejavia príznaky, ktoré zodpovedajú chronickému únavovému syndrómu.

Vedci prízvukujú, že išlo o pacientov nakazených pôvodných vírusom ešte z mesta Wu-chan a ani jeden nebol očkovaný, pretože vakcíny ešte neboli k dispozícii.

Viac o téme: Štúdiaúnavový syndrómKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu