Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce zistenie: Deti po prekonaní COVID-19 majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú túto vážnu chorobu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Aj keď si mnohí doteraz mysleli, že prekonanie covidu u detí im nespôsobí vážne problémy, pribúdajú dôkazy o tom, že nákaza môže zasiahnuť priamo ich pankreas. Štúdia zverejnená v odbornom časopise Jama Network podporila tvrdenie, že COVID-19 môže viesť k vyššej pravdepodobnosti ochorenia diabetes mellitus 1. typu.

Štúdia tvrdí, že závažné symptómy koronavírusu a následná reakcia imunitného systému môžu ovplyvniť beta bunky v ľudskom tele, informoval Forbes. Tie v pankrease produkujú inzulín. Ide o dôležitý hormón, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Jeho nedostatok môže mať za následok príliš vysokú hladinu cukru v krvi, následné poškodenie srdca, ciev, nervov, očí a obličiek.

Šokujúce zistenie: Deti po
Zobraziť galériu (2)

Už prvá štúdia zverejnená v januári tohto roku uvádza, že vedci zaznamenali 57-percentný nárast novodiagnostikovanej cukrovky 1. typu u detí počas prvého roka pandémie v porovnaní s uplynulým rokom. Najnovší výskum Case Western Reserve University v Clevelande analyzoval údaje a zdravotné záznamy od viac ako 90 miliónov pacientov zo 74 zdravotníckych organizácií v USA a z ďalších štrnástich krajín. Z dát zistili, že pacienti mladší ako 18 rokov mali mesiac po diagnostikovaní covidu o 96 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú novodiagnostikovaní s cukrovkou 1. typu. Vedci údaje analyzovali aj po troch a šiestich mesiacoch po infikovaní. Zistili, že do šiestich mesiacov po ochorení je pravdepodobnosť, že detský pacient ochorie na cukrovku prvého typu, 72 percent.

Treba však podotknúť, že išlo o pozorovaciu štúdiu, ktorá dokazuje len asociácie a nie príčinu a následok. To znamená, že získané elektronické záznamy nemusia reflektovať všetky záznamy o pacientovi. Preto výskumníci upozorňujú, že sú v tejto súvislosti potrebné ďalšie štúdie. 

Viac o téme: DetiCukrovkaDiabetesKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu