Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedcom padla sánka: TENTO žralok je z inej planéty, v oceáne po sebe zanechal UMELECKÚ STOPU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW JERSEY – Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú veľkú vzdialenosť preplávajú morské živočíchy? Svetový oceán pritom tvorí takmer tri štvrtiny povrchu Zeme, takže možností majú viac ako my ľudia. V prípade spojenia ľudskej techniky a morského predátora dospeli vedci k veľmi zaujímavému výsledku. Tomuto nebudete veriť.

Morskí biológovia pri východnom pobreží Spojených štátov amerických pripevnili niekoľkým morským živočíchom na telá monitorovacie systémy GPS. Takýmto spôsobom mohli lepšie pochopiť tajomstvá podmorského sveta. Najviac ich prekvapil obrovský žralok biely.   

Breton, ako ho volajú výskumníci, bol súčasťou vedeckej expedície OCEARCH v Novom Škótsku. Nikto z vedeckého sveta však nebol pripravený na to, akou cestou sa tento žralok biely v oceáne vyberie. Spočiatku jeho trasa nevyzerala vôbec zaujímavo. Držal sa východného pobrežia a postupoval južným smerom na Floridu, informuje Mirror. Po istom čase sa však na obrazovke, ktorá zaznamenávala údaje o jeho pohybe, začal objavovať obraz. 

Po zhruba 440 dňoch nemohli vedeci uveriť tomu, čo vidia. Pri východnom pobreží Spojených štátov "nakreslil" Breton svoj vlastný autoportrét. Pri znázornení jeho trasy, ktoré sa podarilo GPS zachytiť, je vidieť jasný obraz žraloka s bočnou aj zadnou plutvou. Bretonova poloha bola po prvýkrát označená na ostrove Scaterie v Novom Škótsku. Nedávno, 21. septembra o 3:29, sa objavil pri pobreží Baie de Plaisance v Quebecu, kedy sa mu podarilo "obraz" dokončiť.

OCEARCH sleduje morský život už 15 rokov a doteraz pozoroval viac ako 400 zvierat. Dokonca vysiela spod morských hlbín aj naživo. Vďaka tomuto sledovaniu mohli vedci identifikovať rôzne choroby a problémy, ktorým čelí populácia žralokov v Atlantickom oceáne. 

Viac o téme: ObrazVýskumAutoportrétŽralok bielyUSANew Jersey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu