Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Je pravda, že žraloky zomrú, keď prestanú plávať? V týchto prípadoch to naozaj platí: Vysvetlenie vás prekvapí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo všeobecnosti panuje názor, že ak prestanú žraloky alebo aj iné druhy rýb plávať, tak nie sú schopné dýchať a zomierajú. Je to však naozaj tak alebo ide iba o mýtus? Portál encyklopédie Britannica, ktorý sa opiera o vedecké fakty, má vysvetlenie.

Je pravda, že žraloky zomrú, keď prestanú plávať? Je a zároveň aj nie je. Záleží totiž na tom o aký druh tohto predátora ide. Ak sa pozriete na žraloky fúzaté a tigrované, táto teória je nepravdivá, pretože tieto a ešte niekoľko ďalších druhov môžu prestať plávať, kedykoľvek chcú bez toho, aby ohrozili svoj život.

Dýchajú totiž na základe bukálneho pumpovania pomocou lícnych svalov a nasávajú vodu tak, aby ju vtiahli do úst. To im umožňuje zastaviť sa a zároveň pokračovať v dýchaní. Môžu tak bez obáv odpočívať na dne oceánu a dokonca sa aj čiastočne zahrabať do piesku, pričom na čerpanie vody používajú dýchacie otvory za očami, nazývané spirakulum.

Je pravda, že žraloky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty images)

Niektoré druhy týchto predátorov však nie sú takto vybavené. Napríklad žralok biely, veľrybí a ani žralok mako, nemajú bukálne svaly. Namiesto toho sa spoliehajú iba na žiabre a čím rýchlejšie plávajú, tým viac vody sa im cez ne tlačí. Ak teda prestanú plávať, nemajú prístup ku kyslíku a zomierajú. Iné druhy, ako napríklad žralok útesový, využívajú kombináciu oboch druhov dýchania.

Pri pomalom plávaní môžu dýchať bukálne a na doplnenie množstva kyslíka využívajú žiabre. Ak sa teda na niekoľko minút zastavia, nebudú riskovať svoj život, hoci vo všeobecnosti nie sú také zdatné ako žraloky, ktoré dýchajú iba bukálne. Z týchto spôsobov, ktorými žraloky dýchajú, je táto kombinácia najbežnejšia, takže väčšina z nich nezomrie, ak prestanú plávať.

Prečo si teda veľa ľudí myslí, že je to ináč?

Žraloky sú často porovnávané s kostnatými rybami, triedou rýb, ktoré dýchajú žiabrami. Keďže všetky sú neustále v pohybe, mnohí ľudia predpokladajú, že je to tak aj so žralokmi. V skutočnosti je však aj princíp dýchania u nežraločích druhov rýb rozmanitý. Niektoré spia na dne oceánu rovnako ako aj mnohé žraloky. Možno ľudia, ktorí si myslia opak, jednoducho nepozorovali týchto vodných živočíchov pred spaním.

Viac o téme: ŽralokDýchanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu