Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci šokujú novou štúdiou: Tento drobný hmyz nás totálne predbehol! Na každého pripadá 2,5 milióna kusov

(Zdroj: Getty Images)

WÜRZBURG - Podľa najnovšieho výskumu pripadá na každého človeka na planéte Zem 2,5 milióna hmyzu. Dospeli k záveru, že mravcov je na svete 20 biliárd.

Hlavnou autorkou štúdie z Univerzity Juliusa Maximiliana v nemeckom meste Würzburg je Sabine Nooten. „Podľa našich odhadov je globálna populácia mravcov v počte až 20 biliárd. Číslo 20 a k tomu neuveriteľných 15 núl, je ťažké pochopiť aj oceniť.“

Vedci poukázali na to, že zistenie počtu zvierat na našej planéte je veľmi dôležité pre pochopenie celého ekosystému a úlohy živočíchov v ňom. Hmyz bol pritom doteraz vždy považovaný za nepodstatný, informuje DailyStar.

Zistenia tímu vedcov sú založené na analýze 489 predchádzajúcich štúdií o mravcoch. Predpokladá sa, že mravce existujú vo všetkých biotopoch Zeme, okrem severného a južného pólu, pričom výskum naznačuje, že ich počet je najvyšší v trópoch, lesoch a suchých oblastiach.

Oblasti s väčším počtom ľudí sa podľa štúdie môžu naopak pochváliť menším počtom mravcov.

K významu šesťnohého hmyzu spoluautor štúdie Schultheiss dodal: „Na hektár premiestnia mravce ročne až 13 ton pôdnej hmoty, takže majú veľký vplyv na udržiavanie kolobehu živín a rozhodujúcu úlohu zohrávajú aj pri distribúcii semien rastlín."

Údaje pritom pochádzajú zo všetkých kútov sveta, okrem niektorých častí Afriky a Ázie, iba tam im údaje chýbajú.

Viac o téme: MravceNemeckoVedecká štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu