Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rušíme ich pri radovánkach? Paviány mali počas lockdownu viac sexu! Pomohli im zatvorené zoo

Zobraziť galériu (2)

NOTTINGHAM - Nová štúdia odhalila, že paviány mali počas lockdownu, keď boli zoologické záhrady a safari parky zatvorené, viac sexu. Experti vo svojom výskume tiež pozorovali zmeny v správaní šimpanzov a goríl, ku ktorým došlo počas pandémie. Zistili, do akej miery ľudská prítomnosť ovplyvňuje zvieratá.

Štúdia ukázala, že lockdowny v dôsledku pandémie viedli k zvýšenému sexuálnemu správaniu paviánov. Dôvodom bolo najmä uzavretie zoologických záhrad a safari parkov. Experti tiež zistili, že šimpanzy, paviány a gorily prejavovali dominantnejšie správanie, keď neboli v prítomnosti ľudí, píše DailyStar.

Podľa výskumníkov sa šimpanzy viac zaoberali potravou a jedením, keď boli zoologické záhrady prístupné ľuďom, zatiaľ čo gorily trávili menej času odpočinkom. „Primáty sú jedným z najpokročilejších druhov v rámci kognitívneho správania v zoologických záhradách a ich interakcie s návštevníkmi sú zložité,“ uviedla Samantha Wardová z Nottingham Trent University.

Rušíme ich pri radovánkach?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vďaka lockdownu mali výskumníci dostatok času na skúmanie správania primátov v zoologických záhradách. Údaje o ich správaní zbierali počas otvorenia a uzavretia záhrad v priebehu pandémie.

Podľa vedcov môže byť ťažké definitívne uviesť, či sú špecifické zmeny v správaní zvierat pozitívne alebo negatívne. V tejto štúdii sa však zdá, že šimpanzy a paviány si užívajú prítomnosť návštevníkov.

„Naša štúdia ukázala rôzne spôsoby, akými môžu návštevníci ovplyvniť správanie primátov v zajatí. Zmeny správania a zmeny využívania krytu v prítomnosti návštevníkov zdôrazňujú prispôsobivosť druhov do zoologického prostredia,“ uviedla Ellen Williamsová, výskumná pracovníčka v oblasti dobrých životných podmienok zoologických zvierat na Harper Adams University. 

Viac o téme: SexPaviányLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu