Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žil ako v praveku, na úradníkov strieľal šípy: Zomrel posledný člen domorodého kmeňa! Krutý osud jeho súkmeňovcov

Brazílsky domorodec na záberoch z roku 2018. Zobraziť galériu (2)
Brazílsky domorodec na záberoch z roku 2018. (Zdroj: Facebook/Funai-Fundação Nacional do Índio)

BRAZÍLIA - Muž, ktorý žil v izolácii 26 rokov a jeho meno nie je známe, bol posledným obyvateľom domorodej krajiny Tanaru v západnej Brazílskej Amazónii. Telo muža našli pred týždňom v hojdacej sieti v jeho chatrči. Bude podrobené súdnej expertíze.

Ako informoval DailyMail, muž bol známy pod prezývkou „Man of the Hole“, pretože kopal hlboké jamy, pomocou ktorých lovil zvieratá a staval si vlastné prístrešky.

Tanaru je lesný ostrov, ktorý sa rozprestiera na území 8000 hektárov a  hraničí s rozsiahlymi oblasťami chovu dobytka. Je to jeden zo siedmich území v Brazílii chránených nariadeniami o ochrane pôdy, vďaka ktorým je vstup do kmeňových oblastí pre drevorubačov a baníkov zakázaný.

Prvýkrát bol muž objavený v roku 1996 a počas desaťročí odolával pokusom úradníkov kontaktovať ho. Strieľal šípy na tých, ktorí sa dostali príliš blízko, jednému úradníkovi dokonca prepichol pľúca a takmer zomrel. Úrady napriek tomu na neho z diaľky dohliadali a občas mu nechali zásoby jedla.

Žil ako v praveku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Muž kopal hlboké diery, pasce na lov divých zvierat, lovil bambusovými šípmi, zbieral ovocie a divoký med, vysádzal malé záhradky. Chodil polonahý zahalený len plachtou na svojich bedrách.

Brazílska agentúra pre domorodé záležitosti FUNAI uviedla, že muž bol „jediným, kto prežil svoju komunitu“ a žil v „dobrovoľnej izolácii“.

„Žiaden cudzinec nepoznal meno tohto muža, dokonca ani veľmi veľa o jeho kmeni a jeho smrťou je genocída jeho ľudu dokončená,“ povedala Fiona Watson, riaditeľka výskumu a obhajoby Survival International, skupiny, ktorá obhajuje práva domorodých ľudí. Symbolizoval násilie aj krutosť páchanú na domorodých ľuďoch na celom svete.

V roku 2018 členovia FUNAI nakrútili muža počas náhodného stretnutia v džungli. Na záberoch bolo vidieť, že nástrojom podobným sekere zoťal strom neďaleko svojej chatrče.

Zvyšok domorodého kmeňa bol zmasakrovaný v sérii útokov od 70. rokov 20. storočia chovateľmi dobytka, ktorí chceli rozšíriť svoju pôdu. Vinníci neboli doteraz nikdy potrestaní.

Viac o téme: Amazonský pralesBrazíliaDomorodý kmeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu