Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príroda sa postarala o unikátny objav: FOTO Sucho odhalilo dinosaurie stopy, majú viac ako 100 miliónov rokov

(Zdroj: Twitter/Wired)

NEW YORK - Dinosaurie stopy staré zhruba 113 miliónov rokov odhalilo tohtoročné vytrvalé sucho v texaskom štátnom parku Dinosaur Valley. Nové stopy sa objavili po tom, čo vyschla rieka pretekajúca parkom, informoval dnes spravodajský server CNN s odvolaním sa na vyhlásenie parku.

"Väčšina stôp, ktoré boli v poslednej dobe objavené v rôznych častiach vyschnutého riečneho koryta, patrí rodu Acrocanthosaurus. To bol dinosaurus, ktorý mohol byť v dospelosti vysoký asi štyri a pol metra a vážiť takmer sedem ton," povedala CNN hovorkyňa parku Stephanie Salinasová Garciová.

Medzi ďalšie druhy, ktoré v parku ležiacom pri meste Glen Rose nechali odtlačky svojich šľapají, patrí Sauroposeidon, ktorý mohol aj s krkom dosahovať výšku až 18 metrov av dospelosti vážil asi 44 ton, dodala hovorkyňa.

Viac ako 60 percent amerického štátu Texas počas minulého týždňa zažívalo sucho v jednej z dvoch najvyšších kategórií. Štát tiež v poslednej dobe zažil vlny horúčav, keď teploty stúpali nad 38 stupňov Celzia.

Dinosaurie stopy sú len jedným z posledných objavov ako v USA, tak aj v ďalších častiach sveta, kde hladiny vodných plôch a tokov klesajúce kvôli suchu odhaľujú, čo sa pod nimi skrýva. V posledných mesiacoch klesajúca hladina utážskeho jazera Mead odkryla niekoľko pozostatkov ľudských tiel.

Vo východnom Srbsku odkryla klesajúca hladina rieky Dunaj desiatky potopených nemeckých vojnových lodí, ktoré sú stále naložené výbušninami. Zmenšujúca sa plocha nádrže Valdecaňas v Španielsku odkryla kamenný monument, ktorý si vyslúžil označenie "španielskej Stonehenge". A klesajúca hladina čínskej rieky Jang-c'-ťiang odhalila sochy Budhov, o ktorých sa predpokladá, že sú staré 600 rokov.

Viac o téme: SuchoDinosauryStopyUSATexasDinosaur Valley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu