Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Majiteľ našiel úlomky kostí na svojej záhrade: Prišiel šok, TOTO nikto nečakal!

(Zdroj: Twitter/ @Rainmaker1973)

POMBAL – Výskumníkom sa podarilo odkryť pozoruhodný nález. Na záhrade v Portugalsku objavili pozostatky dinosaura. Ide pravdepodobne o bylinožravého sauropoda dlhého 25 metrov a vysokého 12 metrov.

Výskumné práce na záhrade v meste Pombal, v Portugalsku sa začali už v roku 2017, keď majiteľ našiel úlomky skamenených kostí na svojej záhrade. Skontaktoval výskumníkov a tým sa začiatkom augusta podarilo nájsť veľmi cenný objav. Ako uvádza the Guardian ide o skamenené rebrá jedného z najväčších dinosaurov, aký v Európe žil. Sauropody boli najväčšie z dinosaurov a zároveň najväčšie suchozemské tvory aké po Európe kráčali.

"Nie je obvyklé nájsť všetky rebrá zvieraťa ako je toto, nieto ešte v tejto polohe, pri zachovaní pôvodnej anatomickej polohy," povedala Elisabete Malafaia, postdoktorandka na Prírodovedeckej fakulte Lisabonskej univerzity.

Skupina sauropodov, do ktorej patrí brontosaurus a diplodocus, boli bylinožravce, mali dlhé krky a chodili po štyroch nohách.

Veľkosť kostí nájdených v záhrade dokazuje, že dinosaurus bol 12 metrov vysoký a 25 metrov dlhý. Vzhľadom na polohu, v ktorej bola kostra nájdená, vedci dúfajú, že ďalšie práce môžu odhaliť viac častí tela obrovského sauropoda. Kostra sa našla v sedimentárnych horninách z vrchnej jury, čo naznačuje, že má asi 150 miliónov rokov.

V poslednom desaťročí sa v spomínanej oblasti v Portugalsku našlo veľké množstvo významných materiálov pre výskumníkov, čo im umožňuje sledovanie neskorej jury a kontinentálnej fauny.

Viac o téme: PortugalskoDinosaur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu