Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRIESKUM odhalil, čomu veria Rusi: Výsledky sú tak ohromujúce, že zaujali médiá na celom svete

Obyvatelia Moskvy Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia Moskvy (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Viac ako tretina Rusov verí, že Slnko obieha okolo Zeme, viac ako pätina sa domnieva, že ľudia a dinosaury žili na Zemi súčasne a sedem percent si myslí, že rádioaktívne mlieko je prevarení bezpečné. Vyplýva to z prieskumu štátneho strediska VCIOM o vedeckých omyloch a nutnosti osvety v najrozľahlejšej krajine sveta. Výsledky prieskumu zaujali ruské aj zahraničné médiá.

"Každý tretí Rus (35 percent) je presvedčený o tom, že Slnko obieha okolo Zeme. Tento ukazovateľ sa za posledných 15 rokov zvýšil o sedem percentuálnych bodov," uviedol VCIOM. "Koperník ustupuje! Stúpencov geocentrického systému pribúda. Aspoň že počet prívržencov teórie o spolužití ľudí s dinosaurami ubudlo!" napísal zas VCIOM v narážke na astronóma a matematika Mikuláša Koperníka z prelomu 15. a 16. storočia, ktorý je považovaný za tvorcu heliocentrickej teórie. V prieskume podniknutom v roku 2007 bolo o koexistencii ľudí a dinosaurov presvedčených 30 percent opýtaných.

PRIESKUM odhalil, čomu veria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Za posledných 15 rokov sa tiež zúžil, a to na polovicu, počet ľudí, ktorí veria v bezpečnosť úpravy rádioaktívneho mlieka vyvarením (zo 14 na sedem percent). Avšak 44 percent Rusov sa domnieva, že geneticky upravené rastliny môžu vyvolať rakovinu. 

PRIESKUM odhalil, čomu veria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Hoci značná časť Rusov zotrváva v mylnom presvedčení o obiehaní Slnka okolo Zeme, v prípade ostatných omylov klesol podiel ľudí poskytujúci nesprávne odpovede. Celková úroveň znalostí, teda vedecká gramotnosť obyvateľstva, postupne rastie," usúdila na záver štátna inštitúcia pre zisťovanie názorov verejnosti.

Viac o téme: PrieskumDinosauryRuskoRusiSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu