Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári varujú: Toto je príznak RAKOVINY ŽALÚDKA, ktorý ľudia najčastejšie prehliadajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Každý rok je na celom svete diagnostikovaná rakovina žalúdka viac ako miliónu ľudí. Podľa odborníkov je táto forma rakoviny medzinárodne treťou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu. Rozpoznanie skorých príznakov môže mať zásadný vplyv na priebeh ochorenia. Niektoré príznaky je však ľahké prehliadnuť. Pozor by ste si mali dávať najmä na toto.

Rakovina žalúdka často zostáva zo začiatku nezistená, pretože má tendenciu byť asymptomatická až do štádia, kedy už je na liečbu neskoro. "Dokonca aj najbežnejšie skoré príznaky, ako napríklad často nevysvetliteľná strata hmotnosti a bolesť žalúdka, sa zvyčajne neprejavia, kým rakovina nie je pokročilejšia," vysvetlili odborníci z Clevelandskej kliniky

Medzi bežné príznaky rakoviny žalúdka patria strata chuti do jedla, únava alebo slabosť, nevoľnosť a zvracanie, ťažkosti s prehĺtaním, pálenie záhy alebo poruchy trávenia, tmavá stolica, strata hmotnosti, bolesť žalúdka, nadúvanie alebo plynatosť alebo pocit plnosti po zjedení malého množstva jedla. Podľa Antona Bilchika, chirurgického onkológa z inštitútu Saint John‘s Cancer Institute v kalifornskej Santa Monice je nevysvetliteľná strata hmotnosti najčastejšie prehliadaným príznakom rakoviny žalúdka. 

Lekári varujú: Toto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V skutočnosti podľa štúdie z roku 2019 zverejnenej v časopise Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle, ktorá analyzovala chudnutie ako symptóm rakoviny gastrointestinálneho traktu (vrátane rakoviny žalúdka, žlčníka, pažeráka, kolorektálneho karcinómu, pankreasu a tenkého čreva), takmer polovica zo všetkých pozorovaných úbytkov hmotnosti (48 percent) mala súvis s rakovinou žalúdka. Keďže však chudnutie nie je špecifické len pre rakovinu, mnohí pacienti ho nesprávne pripisujú iným príčinám. Pokiaľ teda zaznamenáte akýkoľvek nečakaný úbytok na hmotnosti či tráviace problémy, zájdite za svojím lekárom. Čas v tomto prípade zohráva obrovskú úlohu. 

Lekári varujú: Toto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci sa rakovina žalúdka môže objaviť u každého, určité faktory zvyšujú pravdepodobnosť jej výskytu. Patrí medzi ne rodinná anamnéza tohto druhu rakoviny alebo jedna z nasledujúcich zdravotných komplikácií:

  • infekcia helicobacter pylori (H. pylori),
  • gastroezofageálny reflux (GERD),
  • gastritída,
  • vírus Epstein-Barrovej,
  • žalúdočné vredy,
  • polypy žalúdka.

Dôležité sú aj stravovacie návyky a životný štýl. Ľudia, ktorí pravidelne jedia stravu s vysokým podielom slaných, údených alebo fermentovaných potravín, tí, ktorí nadmerne pijú alkohol a tí, ktorí užívajú tabakové výrobky, môžu byť tiež vystavení zvýšenému riziku rakoviny žalúdka.

Viac o téme: ChudnutieRakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu