Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smeráci natočili smelé video: Citovanie známeho textu kapely ich vyšlo draho, ozval sa samotný spevák!

Gedra vo videu spomenul text známej kapely. Zobraziť galériu (3)
Gedra vo videu spomenul text známej kapely. (Zdroj: Facebook/Juraj Gerda, TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Prichádza k zmenám vo vedení štátu, čo sa po októbrových výsledkoch volieb dalo očakávať. Nečakalo sa však, že pri oznamovaní nových funkcionárov na sociálnej sieti vzplanie ďalší konflikt, a to medzi politikmi a umeleckou scénou. Po najnovšom videu s názvom "Komunikácia štátu už nebude v rukách mimovládok" sa totiž ozval samotný zakladateľ populárneho festivalu a líder hudobnej skupiny Bez ladu a skladu Michal Kaščák.

Oznam o novom predstaviteľovi, ktorý bude pracovať pre štát, si zobral pod svoje krídla na sociálnej sieti nový vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra. Ten predstavil ako "upratovača medzi mimovládkami" Richarda Glücka, ktorý sa "preslávil" predovšetkým úderom do tváre Igora Matoviča pred voľbami.

Požičal si známe slová pesničky

Gedra si pri predstavovaní Glücka požičial známe slová pesničky od skupiny Bez ladu a skladu, ktorá je výrazným predstaviteľom undergroundového štýlu jarých 90. rokov. Túto skupinu vedie Michal Kaščák, ktorý neskôr založil festival Pohoda, ktorý sa rok čo rok koná na trenčianskom letisku.

"Píšte všetci modrým perom, iná farba nebude," odcitoval slová pesničky od tejto skupiny Gedra vo videu. " 'Píšte všetci rovnako, rovnaké A, rovnaké O, rovnaké vzdialenosti, kúpte si všetci modrý atrament.' Slová pesničky od legendárnej kapely Bez ladu a skladu, ktoré absolútne vystihujú to, čo sme našli  v komunikačných materiáloch po mimovládkach na čele s Globsecom na úrade vlády," popisuje Gedra.

Spevák sa ohradil, vraj vôbec nepochopili ich tvorbu

Spevák známych textov, akým je napríklad spomínaný "Píšte všetci modrým perom" či hit "Udavač" Michal Kaščák sa ako líder kapely voči citovaným textom a ich využívaniu v politickom boji ohradil. "Považujeme to za zneužitie a nepochopenie tvorby našej skupiny zo strany predstaviteľov strany," vyhlásil na úvod Kaščák.

Smeráci natočili smelé video:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Odkaz aj ďalším politikom

"Vyzývame politikov a političky strany SMER – SSD a vládnej koalície vrátane HLASu a SNS, aby nezneužívali vo svojej komunikácii tvorbu skupiny Bez ladu a skladu, ako tomu bolo počas vyhlásenia Richarda Glücka a Juraja Gedru v poste, ktorý bol publikovaný na sociálnej sieti vo štvrtok, 30.11. 2023," pokračuje Kaščák.

Smeráci natočili smelé video:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Skupina Bez ladu a skladu vždy stála na strane slobody a demokracie. Vážime si obetavú prácu mimovládneho sektora a jeho úlohu v občianskej spoločnosti považujeme za nezastupiteľnú. Útoky, ktorým je mimovládny sektor od volieb vystavovaný považujeme za nebezpečný a škodiaci našej krajine. Vážime si prácu ľudí v zdravotníctve a vede, ktorí pomáhali znižovať dopad pandémie na obyvateľov a obyvateľky Slovenska a to aj prostredníctvom zápasu s hoaxami a lžami, ktorých sa dopúšťali strany súčasnej vládnej koalície v snahe zneužiť náročnú pandemickú situáciu na zisk politických bodov," uzavrel Kaščák, ktorý dodal, že ako skupina nesúhlasia s útokmi voči občianskej spoločnosti, rovnako ako nesúhlasia ani s neodborným a neakceptovateľným prístupom k ochrane životného prostredia, či "s katastrofálnym nepochopením úlohy kultúry" v spoločnosti.

"Strany vládnej koalície začali napĺňať svoj mandát spôsobom, s ktorým sa v žiadnom prípade nemôžeme stotožniť. Preto vyzývame vládnych predstaviteľov, aby nezneužívali našu tvorbu na komunikovanie svojich politických cieľov," dodal Kaščák.

Viac o téme: VideoReakciaSmer-SDMichal KaščákJuraj GedraBez ladu a skladu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu