Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vodička dostala pokutu, išla na diaľnici v zlom pruhu: Jej obhajoba vyrazila policajtom dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DALLAS - V americkom štáte Texas sa na diaľnici odohrala situácia, ktorá rozdelila ľudí na dva tábory. Jedna vodička bola totiž prichytená pri tom, ako ide v jazdnom pruhu určenom pre autá s viacerými osobami. Keď vozidlo zastavila policajná hliadka, šoférka s udelením pokuty nesúhlasila. To, ako argumentovala, mužov zákona dobre pobavilo.

Brandy Bottoneová sa práve nachádzala na diaľnici pri Dallase v pruhu, ktorý bol určený pre vozidlá s minimálne dvoma osobami. Pruh HOV, skratka pre vozidlo s vysokou obsadenosťou, môžu používať iba autá s viacerými pasažiermi. Myšlienkou je povzbudiť ľudí, aby jazdili spolu a znížili tak dopravu a emisie. Policajti si ale všimli, že Bottoneová je v aute sama. Keď ju zastavili, vodička sa začala sa obraňovať tým, že je už v 34. týždni tehotenstva, informuje CNN.

"Keď sa ma hliadka spýtala, či je v aute okrem mňa ešte niekto, povedala som, že áno," vyjadrila sa Brandy. Policajt sa následne rozhliadol po predných aj zadných sedadlách, no nikoho nevidel. Spýtal sa jej teda, kde je tá druhá osoba. "Ukázala som na svoje tehotenské brucho a povedala, že priamo tu," dodala mladá žena. Dôstojník s takýmto vysvetlením nesúhlasil, pretože to podľa neho neboli dve od seba nezávislé telá, teda sa ešte nenarodený plod nemôže počítať ako ďalšia osoba. 

VIDEO Vodička dostala pokutu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bizarný incident sa odohral len niekoľko dní po tom, čo Najvyšší súd USA rozhodol, že na potrat neexistuje žiadne federálne právo a že o ňom bude rozhodovať každý štát osobitne. Texas, podobne ako iné štáty na čele s konzervatívnymi predstaviteľmi, presadil obmedzenie potratov a vo svojom trestnom zákone definoval plod, resp. nenarodené dieťa ako "osobu". Zdá sa však, že to neplatí pre zákony upravujúce dopravu. 

VIDEO Vodička dostala pokutu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Toto určenie by mohlo mať významný vplyv na zdravotnú starostlivosť a problémy s plodnosťou vrátane oplodnenia "in vitro" a liečby žien, ktoré potratili alebo mali mimomaternicové tehotenstvo. "Prípad Brandy Bottoneovej ukazuje, že na súd sa môžu dostať podobné bizarné prípady, v ktorých sa bude definovať plod ako osoba," povedala Loni Coombsová, bývalá prokurátorka z Los Angeles.

Bottoneovej prípad nepresvedčil ani druhého policajta. Okrem iného jej povedal, že ak s tým pôjde na súd, pravdepodobne prehrá. "Som v šoku, vytočilo ma to. 20. júla budem na súde bojovať o to, že som nemala dostať žiadnu pokutu. Doslova ma vytáča, že toto zdôvodnenie neplatí aj pre iné zákony," dodala rozhorčene nastávajúca matka. 

Viac o téme: VodičkaVodičPokuta Tehotenstvo Dallas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu