Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborníci upozorňujú: Opičie kiahne sa môžu prejaviť týmito nepríjemnými nezvyčajnými príznakmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA -Lekári diagnostikujúci opičie kiahne by si mali dávať pozor na symptómy, ktoré sa celkom nezhodujú s typickým opisom choroby, varujú odborníci z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). U niektorých pacientov sa napríklad vôbec neobjavujú typické vyrážky. CDC preto informuje o príznakoch, ktoré sa môžu javiť aj ako sexuálne prenosné ochorenia.

Vírus opičích kiahní patrí do rovnakej rodiny a rodu ako vírus, ktorý spôsobuje pravé kiahne, a spúšťa podobné, ale miernejšie príznaky. Na začiatku infekcie sa u ľudí zvyčajne objaví horúčka, bolesť hlavy a svalov, zdurenie lymfatických uzlín a únava. Potom sa začnú objavovať charakteristické vyrážky. Tie zvyčajne prechádzajú niekoľkými štádiami; spočiatku vyzerajú ako odfarbené škvrny na koži, potom vyvýšené hrbolčeky, následne ako pľuzgiere a nakoniec veľké, hnisavé pupienky. Neskôr sa z nich stanú chrasty a odpadnú. 

Odborníci upozorňujú: Opičie kiahne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vyrážky majú tendenciu objaviť sa najprv v okolí tváre a v ústnej dutine, potom môžu postupovať do končatín, vrátane dlaní a chodidiel. Niektoré z nedávnych prípadov opičích kiahní v USA sa však od tohto vzoru odchýlili, informovalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). U mnohých pacientov sa vyrážky pôvodne objavili v okolí genitálií a konečníka, ako aj tkanív lemujúcich ústa. U niektorých osôb spôsobili bolesť v konečníku, rektálne krvácanie, bolestivý zápal rektálnej výstelky (proktitída) a pocit nutkania na stolicu, aj keď sú črevá prázdne (tenesmus). Tieto príznaky nie sú zahrnuté v typických opisoch opičích kiahní. 

V niektorých prípadoch boli vyrážky u pacientov "rozptýlené alebo lokalizované na konkrétnom mieste tela", okrem tváre a končatín, poznamenalo CDC. Vyrážky v rôznych štádiách sa niekedy objavili vedľa seba na rovnakom mieste tela. Zvyčajné príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, zdurenie lymfatických uzlín a únava, sa v niektorých prípadoch nevyskytli vôbec, uvádza Live Science. Podobne zvláštne prejavy opičích kiahní boli pozorované aj v iných krajinách postihnutých súčasnou epidémiou. "Teraz je jasné, že došlo k nezvyčajnej situácii, čo znamená, že dokonca aj vírus sa správa nezvyčajne v porovnaní s tým, ako sa správal v minulosti," uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Odborníci upozorňujú: Opičie kiahne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vo všeobecnosti sa príznaky opičích kiahní môžu podobať tým, ktoré spôsobuje vírus Varicella zoster. Tento vírus spôsobuje ovčie kiahne. Symptómy tiež podľa odborníkov môžu pôsobiť ako určité sexuálne prenosné infekcie, ako je syfilis a herpes. Ľudia, u ktorých sa objavia potenciálne príznaky opičích kiahní, by mali kontaktovať svojho lekára, najmä ak spĺňajú nasledujúce kritériá:

  • cestovali do krajín, kde boli hlásené prípady opičích kiahní
  • mali nedávny kontakt s osobou, ktorá má podobnú vyrážku alebo jej boli diagnostikované opičie kiahne
  • mali blízky alebo intímny osobný kontakt s jednotlivcami, ktorým boli diagnostikované opičie kiahne

 

"Každá osoba, bez ohľadu na rodovú identitu alebo sexuálnu orientáciu, sa môže nakaziť a šíriť opičie kiahne. V tejto epidémii je však v Spojených štátoch veľa hlásených prípadov medzi homosexuálmi, bisexuálmi alebo inými mužmi, ktorí majú sex s mužmi," informovali predstavitelia CDC. Podľa organizácie bolo k 28. júnu zaznamenaných vyše 4700 prípadov opičích kiahní v 49 krajinách a územiach. Tento počet zahŕňa potvrdené infekcie opičími kiahňami aj infekcie pripisované orthopoxvírusu - rodu vírusov, do ktorého patria opičie kiahne.

Viac o téme: PríznakyOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu