Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní: Infikovaný pacient je hospitalizovaný!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sme zaznamenali prvý prípad opičích kiahní. Podľa Úradu verejného zdravotníctva ide o osobu z vekovej skupiny 20 až 59 rokov, k prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí. Osoba je izolovaná a hospitalizovaná.

VIDEO Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

Ako hygienici uviedli, príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva podchytil všetky úzke kontakty boli poučené o monitorovaní ich zdravotného stavu a nutnosti izolácie v prípade objavenia sa klinických príznakov ochorenia.

 

PRVÝ POTVRDENÝ PRÍPAD OPIČÍCH KIAHNÍ NA SLOVENSKU Na Slovensku sme zaznamenali prvý laboratórne potvrdený prípad...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, July 7, 2022

"Osoba pri podozrení z ochorenia postupovala korektne a v súlade s odporúčaniami - prejavy infekcie nepodcenila a iniciatívne vyhľadala lekára, ktorý vzhľadom na klinické príznaky stanovil ďalšie vyšetrenia," uviedla hovorkyňa hygienikov Daša Račková. 

Kto sú úzke kontakty

Úzke kontakty pri opičích kiahňach zahŕňajú najmä sexuálnych partnerov, osoby z rovnakej domácnosti či kohokoľvek, kto prišiel do kontaktu s posteľnou bielizňou alebo oblečením chorých. Vyplýva to zo stanoviska Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Daša Račková. Je podľa nej dôležité, aby boli kontakty poučené, ako si majú denne monitorovať zdravotný stav, merať telesnú teplotu či sledovať klinické príznaky ochorenia počas 21 dní od poslednej expozície. "Ak sa u kontaktov objavia klinické príznaky ochorenia, je nutné, aby sa izolovali, s výnimkou potreby lekárskeho vyšetrenia alebo testovania," skonštatovala s tým, že ďalší postup určí lekár.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Račková zdôraznila, že každé ochorenie a podozrenie musí vyšetriť lekár. Ten posúdi riziko závažnosti priebehu ochorenia. "Osoby s vyšším rizikom závažného priebehu ochorenia si môžu vyžadovať hospitalizáciu a/alebo liečbu antivirotikami," ozrejmila. V súvislosti s manažmentom prípadov priblížila, že choré osoby sú poučené o dodržiavaní izolácie až do odpadnutia poslednej chrasty. "Izoláciu by mali prerušiť len v nutnom prípade, napríklad pri návšteve lekára, nevyhnutnej zdravotnej vychádzke s podmienkou prekrytia výsypu a prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom," priblížila. Počas choroby sa majú vyhýbať telesnému kontaktu s inými osobami, kontaktu s domácimi zvieratami a používať individualizované pomôcky. Račková dodala, že chorí by tiež mali monitorovať svoj stav.

Prvý prípad bol v roku 1970

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát ho u človeka zaznamenali v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pre rozvoj ochorenia u človeka je podľa vedúcej odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlie Adamčíkovej potrebný dlhší a intenzívnejší kontakt s nakazeným. Inkubačný čas je zvyčajne šesť až 16 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní. Príznaky ochorenia sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsev. Predpokladá sa, že vírus opičích kiahní môžu osoby prenášať už pri výskyte týchto príznakov.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky či Rakúska, výskyt mimo Afriky bol doposiaľ zriedkavý. Ochranu proti ochoreniu poskytuje očkovanie proti pravým kiahňam. Slovensko plánuje kúpiť 2000 dávok tejto vakcíny, očkovať by sa ňou mali iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku.

Raketový nárast vo svete

 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že počet potvrdených prípadov vírusu opičích kiahní na celom svete stúpol v porovnaní s minulým týždňom o 77 percent. V Afrike pribudli aj dve úmrtia. Najviac nových prípadov nákazy bolo nahlásených v Európe a Afrike. WHO uviedla, že opičie kiahne sa primárne šíria pohlavným stykom medzi homosexuálmi.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Generálny riaditeľ WHO Thedros Adhanom Ghbreyesus v stredu vyhlásil, že "rozsah a šírenie vírusu" ho "naďalej znepokojuje". Dodal, že v súčasnosti je centrom epidémie Európa, ktorá celosvetovo zaznamenáva viac než 80 percent prípadov opičích kiahní. Nové prípady nákazy podľa WHO hlási ďalších deväť krajín a naopak, v desiatich krajinách, kde sa prítomnosť vírusu v minulosti potvrdila, nový výskyt ochorenia už tri týždne nezaznamenali.

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie, ktoré sa vyskytuje väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. Spôsobuje ho vírus, ktorý patrí do tej istej rodiny vírusov ako pravé kiahne. Je však oveľa menej nebezpečný a nákazlivý než jeho smrtiaci príbuzný. Medzi prejavy opičích kiahní patria napríklad horúčka, bolesť hlavy a vyrážky. Prípady tohto ochorenia sa v súčasnosti objavujú v západnej Európe, ako aj v Spojených štátoch, Kanade a Austrálii.

Viac o téme: Opičie kiahnePrípady na SlovenskuPotvrdený prípad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu