Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posádka počas letu tŕpla od strachu: Pilot odišiel na WC a nevrátil sa späť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Pasažieri letu spoločnosti EasyJet, ktorí sa vracali z dovolenky v Grécku do škótskeho Edinburghu, na tento let určite ešte dlho nezabudnú. Všetko prebiehalo podľa plánu, až kým sa hlavný pilot nezačal cítiť zle. Odbehol si na toaletu, no dlho sa z nej nevracal.

Lietadlo, ktoré letelo z Heraklionu na ostrove Kréta do škótskej metropoly, muselo núdzovo pristáť. Hlavný pilot sa totiž cítil tak zle, že si musel odbehnúť na WC. Keď sa stále nevracal, ostatní členovia posádky začali byť nervózni. Na palube letu EZY6938 bol následne vyhlásený núdzový stav.

Keď sa lietadlo už blížilo k Edinburghu, vydalo varovanie "Live Squawk 700" a požiadalo o urýchlené pristátie v hlavnom meste. Prvý kopilot prevzal kontrolu nad lietadlom a podarilo sa mu s ním bezpečne pristáť okolo 1:20 miestneho času. Aerolinky potvrdili, že stroj bezpečne pristál, no neposkytli žiadne informácie o tom, či, hlavný pilot zostal na záchode až do pristátia.

Posádka počas letu tŕpla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cestujúci sa pre denník Scottish Sun vyjadrili, že prvý dôstojník oznámil celej palube, že kapitán ochorel. Po pristátí v Edinburghu už čakali na letisku záchranári, ktorí rýchlo zakročili. "Videli sme kapitána, ako ide na toaletu, no dlho z nej nevychádzal. Po pristátí už čakali na mieste dve sanitky a päť hasičských áut. Ten druhý pilot, ktorý prevzal vedenie, vyzeral veľmi mlado. Kapitána som už do konca letu nevidel." 

Nastal aj ďalší problém  

Iný cestujúci priblížil, že po tom, ako vystúpili z lietadla, kopilot povedal, že boli v službe už 13 hodín. Pri odlete z Edinburghu na Krétu sa lietadlo odsunulo z hlavnej dráhy a na letisku čakalo 45 minút. Toto opatrenie bolo potrebné pre príliš zahustenú premávku na oblohe. Ten istý problém nastal aj pri spiatočnom lete z Kréty do Edinburghu. 

Posádka počas letu tŕpla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hovorca spoločnosti EasyJet informoval, že let EZY6938 12. júna požiadal o urýchlené pristátie, pretože kapitánovi prišlo zle. "Prvý kopilot pristál s lietadlom v súlade so štandardnými operačnými postupmi, kapitána si po pristátí zobrali do opatery záchranári. Bezpečnosť a blaho našich cestujúcich a posádky je vždy najvyššou prioritou našej spoločnosti." 
 

Viac o téme: PilotToaletaLietadloNúdzový stavWC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu