Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Rusi dali jasne najavo, čo si myslia o vojne na Ukrajine: Pokrik na koncerte hovorí za všetko

(Zdroj: Twitter/Соболь Любовь)

PETROHRAD - Tisíce Rusov na koncerte v Petrohrade vyjadrilo nesúhlas s vojnou na Ukrajine, keď jednohlasným pokrikom odcudzili konanie tamojšej armády. K podobnej udalosti došlo aj na inom koncerte. Ruský rockový hudobník Jurij Ševčuk bol preto obvinený z diskreditácie ruskej armády.

Zábery, ktoré na Twitteri zdieľala ruská politička a aktivitstka Ľjubov Sobolová, zachytávajú tisíce ľudí v hľadisku kapely Kis-Kis, ktorá minulý piatok koncertovala v Petrohrade. Je počuť, ako dav jednohlasne skanduje: "S*ať vojnu!" Video zaujalo mnoho užívateľov. "Nemôžu zatknúť každého," uviedla jedna osoba. "Pre tých, ktorí veria, že Putinova propagandistická mašinéria dosahuje úspechy, počúvajte fanúšikov v Petrohrade," napísal ďalší komentujúci. "Nie veľa ľudí v Rusku má odvahu protestovať jednotlivo, keďže ide o fašistický policajný štát, ale v situáciách, ako je táto, majú pocit, že môžu slobodne vyjadriť svoj názor," podotkla ďalšia osoba. 

Začiatkom týždňa vypukol na samostatnom koncerte ďalší protivojnový protest. V dôsledku toho bola stíhaná ruská rocková hviezda Jurij Ševčuk, spevák skupiny DDT. Podľa denníka The Moscow Times Ševčuk povedal: "Teraz sú ľudia na Ukrajine vraždení. Za čo? Naši chlapci tam umierajú. Za čo? Aké sú ciele, priatelia?" 

Video zachytáva, ako spevák hovorí, že matky, deti a starí ľudia umierajú kvôli "nejakým napoleonským plánom nášho ďalšieho cézara". "Vlasť, priatelia, nie je prezidentov zadok, ktorý musí byť neustále slintaný a bozkávaný," dodal. Hudobník bol obvinený z diskreditácie ruskej armády a v prípade dokázania viny mu hrozí pokuta až 50 000 rubľov (815 eur). 

 

Dissident rock icon Yury Shevchuk faces a fine after speaking out against Russia’s war in Ukraine.

Posted by The Moscow Times on Thursday, May 19, 2022

 

Viac o téme: KoncertRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu