Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak váš zrak postihne tento problém, môže ísť o príznak rakoviny: Mnohí ho podceňujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - O očiach sa často hovorí, že sú oknom do duše. Náš zrak však zároveň odráža fyzickú pohodu a niekedy dokáže signalizovať nástup vážnych ochorení. Odborníci obzvlášť upozorňujú na jeden špecifický očný problém, ktorý by ste nemali ignorovať, pretože môže byť príznakom onkologického ochorenia.

Medzi časté problémy so zrakom patrí pocit zvýšeného tlaku v oblasti očnej buľvy, slzenie či začervenanie oka. Spozornieť by ste mali najmä pri zmenách videnia. Dôvodom je fakt, že práve takto vám telo dáva najavo, že sa s ním deje niečo veľmi vážne. "Náhla zmena videnia, ktorá nezmizne po žmurknutí alebo zvlhčení oka, by vás mala podnietiť k vyhľadaniu lekárskej pomoci," hovorí neurooftalmológ Howard Krauss z nemocnice Saint John's Health Center v kalifornskej Santa Monice. Môžu sa objaviť aj ďalšie náhle zmeny, akými sú nová bolesť alebo pocit nepohodlia. Rozmazané videnie môže naznačovať prítomnosť očného melanómu. Podľa odborníkov aj malé melanómy môžu spôsobiť určitú stratu zraku, ak sa vyskytnú v kritických častiach oka. 

Ak váš zrak postihne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozmazané videnie nemusí byť za každých okolností dôvodom na obavy

Väčšina z nás už tento problém pozná a z času na čas sa s ním stretne. Existuje veľa príčin náhleho rozmazaného videnia. Niektoré sú znepokojujúce, iné zas nie. Niekedy to môže byť spôsobené suchými očami, a to najmä preto, že mnohí z nás trávia veľkú časť dňa pozeraním na obrazovku. Podľa Americkej optometrickej asociácie (AMA) môže byť sucho v očiach sprevádzané pocitom podráždenia, svrbenia alebo pálenia. Suché oči môžu slziť, štípať a sú náchylné na tvorbu hlienu a poruchy videnia. Ak rozmazané videnie zmizne po žmurknutí oka, môže ísť o problém spôsobený suchom a/alebo nadmerným hlienom v oku. V tomto prípade pomáha použitie voľne predajných zvlhčujúcich očných kvapiek. 

Ak váš zrak postihne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V niektorých prípadoch môže rozmazané videnie signalizovať niečo vážne

Keďže niektoré druhy rozmazaného videnia môžu naznačovať rakovinu alebo iný vážny stav, Krauss odporúča tento príznak dôkladne sledovať. "Spýtajte sa sami seba: ‚Čo sa deje?‘" uvádza s tým, že by ste sa mali zamerať na pozorovanie ďalších problémov, akými sú závrat, slabosť, bolesť hlavy a/alebo zmenený pocit v inej oblasti tela. Ak ste v poriadku a nemáte iné príznaky, analyzujte svoj zrak. Odborník odporúča, aby ste si zakryli jedno oko a zhodnotili, či vidíte rozmazane jedným alebo obidvoma očami. Taktiež je dobré pozorovať, či vidíte rozmazane v každej vzdialenosti a či sa objavujú iné zmeny, ako napríklad jas alebo či vidíte poletujúce tvary, úlomky, chrobáky, vlnité čiary alebo závoje. Tieto symptómy totiž naznačujú, že by ste mali navštíviť lekára. 

Ak váš zrak postihne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Súčasná ochrana očí vám môže pomôcť znížiť riziko rakoviny neskoršom období

Aj keď nie je presne známe, čo spôsobuje rakovinu oka alebo ako jej definitívne predchádzať, môžete dodržiavať zdravé návyky, ktoré dokážu znížiť riziko vzniku ochorenia. Nezisková organizácia American Cancer Society upozorňuje na súvislosť medzi slnečným žiarením a melanómami a odporúča chrániť sa oblečením, opaľovacím krémom a slnečnými okuliarmi. Medzi ďalšie preventívne kroky patrí pravidelná lekárska prehliadka. Očné vyšetrenie pomáha odhaliť problémy v ich najskoršom štádiu, čiže keď sú najlepšie liečiteľné. Váš očný lekár vám povie, ako často ich máte absolvovať. Skrátenie času pred obrazovkami a praktizovanie zdravých návykov v oblasti používania kontaktných šošoviek sú tiež spôsoby, ako sa starať o svoj zrak. Zdravie očí dokáže zlepšiť aj  zaradenie silných vitamínov, antioxidantov a minerálov do stravy. 

Viac o téme: OčiRakovinaZrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu