Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci varujú pred ďalšou pandémiou: Toto má byť jej spúšťač

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Keďže sa zemská klíma naďalej otepľuje, výskumníci predpovedajú, že voľne žijúce zvieratá budú nútené zmeniť svoje biotopy a pravdepodobne sa presunú do oblastí s veľkou ľudskou populáciou. Tým sa dramaticky zvýši riziko vírusového prenosu na ľudí, čo by mohlo viesť k ďalšej pandémii, informuje najnovší výskum.

Vedci z Georgetown University vo Washingtone vo svojom výskume zverejnenom v časopise Nature vykonali prvé komplexné hodnotenie toho, ako zmena klímy reštrukturalizuje globálny vírus cicavcov. Opísali prepojenie medzi klimatickými zmenami a vírusovým prenosom na ľudí. Ich práca sa zameriava na premiestnenie biotopov voľne žijúcich zvierat v dôsledku klimatických zmien. To môže viesť k stretu s inými cicavcami, prostredníctvom ktorého si dva rôzne druhy môžu vymeniť tisícky vírusov. Tieto zmeny prinášajú väčšie príležitosti pre vírusy, ako je ebola alebo koronavírusy, aby sa objavili v nových oblastiach. To sťažuje sledovanie prenosu na nové typy zvierat, čo uľahčuje vírusom preskočiť medzi ľudí. 

Vedci varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci varujú pred trhmi so zvieratami

Hlavný autor výskumu Colin Carlson z Centra pre globálnu vedu o zdraví a bezpečnosti na  Georgetown University Medical Center varuje pred trhmi s voľne žijúcimi zvieratami. "Obávame sa týchto trhov, pretože združovanie nezdravých zvierat v neprirodzených kombináciách vytvára príležitosti pre postupný proces vzniku pandémie. Napríklad SARS preskočil z netopierov na cibetky a z nich potom na ľudí," vysvetlil. V meniacej sa klíme bude takýto proces v prírode realitou takmer všade, varovali experti. Znepokojujúce je, že biotopy zvierat sa budú neúmerne presúvať na rovnaké miesta ako ľudské sídla, čím sa vytvoria nové ohniská rizika nákazy. Veľká časť tohto procesu už môže prebiehať v dnešnom svete a snahy a zrejme ho nezastaví ani snaha o zníženie emisií skleníkových plynov. 

Jelene
Zobraziť galériu (3)
Jelene  (Zdroj: pixabay.com)

Ďalším dôležitým zistením je vplyv rastúcich teplôt na netopiere, ktoré predstavujú riziko v šírení nových vírusov medzi ľudí. Ich schopnosť lietať im umožňuje presúvať sa na veľké vzdialenosti a zdieľať najviac vírusov. "Strávili sme roky dvojitou kontrolou týchto výsledkov s rôznymi údajmi a predpokladmi, ale modely nás vždy vedú k týmto záverom. Je to skutočne úžasný príklad toho, ako dobre vieme predpovedať budúcnosť, ak sa o to pokúsime," uviedol Carlson. 

Zmena klímy sa stane najväčším rizikovým faktorom

Keď vírusy začnú preskakovať medzi hostiteľskými druhmi bezprecedentnou rýchlosťou, môže byť vplyv na ochranu a ľudské zdravie ohromujúce. Výskum celkovo naznačuje, že zmena klímy sa stane najväčším rizikovým faktorom pre vznik chorôb. Jeho autori tvrdia, že riešením je spojiť dohľad nad chorobami voľne žijúcich živočíchov so štúdiami zmien životného prostredia v reálnom čase. "Sme bližšie k predpovedaniu a prevencii ďalšej pandémie než kedykoľvek predtým. Teraz musíme začať pracovať na ťažšej polovici problému," upozornil odborník. 

Viac o téme: ZvieraVírusZmena klímyBiotop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu