Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Niektoré deti po prekonaní COVIDU postihuje záhadný syndróm: Pozor na tieto príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Rodičia najnovšie varujú pred syndrómom, ktorý sa u detí môže vyskytnúť niekoľko týždňov po prekonaní covidu-19. Keďže sú symptómy podobné ako u väčšiny miernejších ochorení, lekári často nedokážu diagnostikovať túto zdravotnú komplikáciu.

Detský zápalový multisystémový syndróm (PIMS) je veľmi zriedkavý stav, ktorý sa vyskytuje u menej ako jedného percenta detí. Len asi jedno až päť zo 100 000 detí musí byť v dôsledku tejto komplikácie prijaté do nemocnice. PIMS postihuje aj zdravé deti približne štyri až šesť týždňov po prekonaní covidu. Často sa stáva, že lekári symptómy nedopatrením identifikujú ako iný druh ochorenia. Stále im totiž chýbajú kľúčové znalosti o PIMS. Príznaky môžu zahŕňať dlhotrvajúcu horúčku, bolesť brucha, hnačku, zvracanie, rozsiahlu červenú vyrážku, červené krvavé oči, jahodovo červený jazyk či červené popraskané pery. Môžu sa objaviť aj opuchy prstov na rukách a nohách alebo sa deti necítia byť vo svojej koži. 

Niektoré deti po prekonaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Tisícky rodičov sa spojili, aby zvýšili povedomie verejnosti po tom, čo lekári určili ich deťom nesprávnu diagnózu. Na sociálnych sieťach vznikla v októbri 2020 podporná skupina, kde ľudia dokumentujú príznaky PIMS a urýchľujú tak jeho diagnostiku. "Bohužiaľ aj napriek úžasnému úsiliu zamestnancov britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) stále dochádza k chybnej diagnóze," povedala hovorkyňa podpornej skupiny Joanna Buckmasterová. 

V decembri médiá informovali o 11-ročnom Cooperovi Haytonovi, ktorý vážne ochorel po prekonaní COVID-19. Štyri týždne po pozitívnom teste dostal horúčku, prestal jesť a sťažoval sa na bolesť v trupe. Chlapcovi vysoká teplota neklesala a na tele sa mu vytvorila škvrnitá vyrážka, opuchla mu tvár a mal tmavočervené pery a krvavé oči. Našťastie sa v nemocnici zotavil po užívaní antibiotík, imunoglobulínov a steroidov. 

Niektoré deti po prekonaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Deti trpiace PIMS sa sťažujú aj na mozgovú hmlu, únavu či zmeny chuti do jedla. "PIMS dokáže ovplyvniť vašu myseľ aj telo, takže keď sa vrátite domov, uvedomte si svoju náladu. Je normálne pociťovať úzkosť, náladovosť a podráždenosť. Doprajte si čas na zotavenie a nesnažte sa púšťať do veľa vecí hneď na začiatku," radia odborníci z londýnskej detskej nemocnice Great Ormond Street Hospital.

Viac o téme: DetiKoronavírusCOVID-19PIMSDetský zápalový multisystémový syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu