Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Senior (72) sa nakazil KORONAVÍRUSOM: Jeho semenníky postihla desivá komplikácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - U muža sa v dôsledku infekcie COVID-19 vyvinula zriedkavá komplikácia, kvôli ktorej mu vyšli semenníky z mieška. Podľa expertov mohlo ochorenie COVID-19 prispieť k rozvoju pyodermu gangrenosum. Ide o zriedkavý stav, ktorý sa vyznačuje poruchou imunitného systému.

Lekári, ktorí prípad opísali v časopise Urology Case Reports, uvádzajú, že na urologickú kliniku sa dostavil 72-ročný muž s prolapsom mieška. Posledných šesť mesiacov mal vredy na miešku, bola mu diagnostikovaná pyoderma gangrenosum. Ide o zriedkavý stav - poruchu imunitného systému, ktorý spôsobuje vznik veľkých bolestivých vredov na koži. 

Pacientovi nasadili liečbu steroidom prednizónom, čo viedlo k zlepšeniu jeho stavu. "Krátko po biopsii a pred začatím liečby prednizónom sa však dve rany mieška spojili do jedného veľkého vredu," napísal tím vo svojej správe. To malo za následok prolaps ľavého semenníka. Po hospitalizácii došlo k erózii semenníka. Mužov semenník si prerazil cestu cez rany a začal vystupovať z mieška. Experti zatlačili exponovaný semenník späť na miesto a uzavreli ranu. Päť mesiacov po prepustení sa seniorovi rana na miešku pekne zahojila. 

Senior (72) sa nakazil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"PG je náročná diagnóza kvôli nedostatku overených diagnostických kritérií. Zatiaľ čo tento pacient mal negatívne vyšetrenie na súvisiace systémové ochorenia, jeho nedávne prekonanie covidu mohlo prispieť k rozvoju pyodermy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že COVID-19 môže spôsobiť rôzne imunologické zmeny vedúce k autozápalovým ochoreniam, ako je PG," dodali experti.

Viac o téme: SemenníkyGenitálieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu