Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea vystrelila smerom na východ neidentifikovaný projektil

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Soul 27. februára (TASR) - Severná Kórea odpálila v nedeľu smerom na východ zatiaľ neidentifikovaný projektil, informoval zbor náčelníkov štábov armády Južnej Kórey. Ide o ôsmu demonštráciu sily režimu KĽDR od začiatku kalendárneho roka.

K odpáleniu projektilu došlo po tom, čo KĽDR vykonala sedem kôl testov rakiet, vrátane skúšky balistickej rakety stredného doletu z 30. januára, informovala agentúra AFP. Krátko na to, počas nedávnych zimných olympijských hier v Pekingu, Sever - pravdepodobne z úcty k svojmu hlavnému spojencovi a usporiadateľovi hier, Číne - prerušil skúšky svojich rakiet.

Severná Kórea v januári pohrozila vypovedaním svojho vlastného moratória na jadrové skúšky a testovanie rakiet dlhého doletu, čo vyvolalo špekulácie, že v budúcnosti môže vykonať ďalšie provokatívne činy. Dnešná demonštrácia sily zo strany KĽDR prichádza v čase pre región chúlostivom - keď sa Južná Kórea pripravuje na voľbu svojho budúceho prezidenta (9. marca), upozornila AFP.

Odborníci tvrdia, že Pchjongjang by mohol na vykonanie rozsiahlejšej skúšky zbraní využiť príležitosť v podobe významného výročia -  110. výročie narodenia severokórejského politického vodcu Kim Ir-sena, ktoré si obyvatelia KĽDR pripomenú 15. apríla.
 

Viac o téme: ProjektilSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu