Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea bude podľa Kim Čong-una naďalej vyvíjať silné úderné prostriedky

Kim Čong - un pri skúške rakety Hwasong - 17 Zobraziť galériu (3)
Kim Čong - un pri skúške rakety Hwasong - 17 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok zdôraznil, že jeho krajina bude naďalej vyvíjať "silné úderné prostriedky" na posilnenie národnej obranyschopnosti.

Kim sa takto vyjadril počas stretnutia s predstaviteľmi a vedcami, ktorí prispeli k "úspešnému skúšobnému odpáleniu nového typu medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-17", uviedla oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

"Pokračoval, že budeme pokračovať v dosahovaní cieľa, ktorým je posilňovanie národných obranných kapacít a vyvíjanie silnejších úderných prostriedkov, aby sa nimi naša ľudová armáda vyzbrojila," uvádza sa v správe KCNA.

Severná Kórea bude podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že skúšobne odpálila raketu Hwasong-17. Južná Kórea a Spojené štáty sa domnievajú, že Severná Kórea opäť testovala raketu Hwasong-15 a zamaskovala to ako odpálenie rakety Hwasong-17, informovali v nedeľu podľa Jonhap dobre informované zdroje.

Južná Kórea spolu s USA monitoruje situáciu v KĽDR ohľadne prác v jadrovom komplexe v Pchunggje

Južná Kórea v spolupráci so Spojenými štátmi pozorne monitoruje situáciu v Severnej Kórei po nedávnych správach naznačujúcich, že KĽDR vykonáva práce smerujúce k obnoveniu prevádzky svojho jadrového testovacieho zariadenia Pchunggje. V pondelok to oznámilo juhokórejské ministerstvo pre znovuzjednotenie polostrova.

Zdroje agentúry Jonhap informovali, že KĽDR sa snaží vybudovať skratku k tunelu v momentálne nefunkčnom testovacom stredisku Pchunggje. Podľa Soulu sa môže KĽDR pripravovať na celkovo siedmy podzemný jadrový experiment.

Hovorkyňa juhokórejského ministerstva uviedla, že ďalšie kroky Severnej Kórey v tejto chvíli ťažko predvídať. Soul vyzval Pchjongjang na ukončeniu týchto aktivít a požiadal o návrat k rokovaciemu stolu.

Vodca KĽDR Kim Čong-un v pondelok počas stretnutia s predstaviteľmi a vedcami, ktorí prispeli k "úspešnému skúšobnému odpáleniu nového typu medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-17", uviedol, že jeho krajina bude naďalej vyvíjať "silné úderné prostriedky" na posilnenie obranyschopnosti krajiny.

Satelitná spoločnosť Maxar zverejnila začiatkom marca snímky naznačujúce stavebný ruch v oblasti polygónu Pchunggje. Podľa snímok na mieste postavili jednu novú budovu a ďalšiu opravujú.

Viac o téme: RaketaOdpalSeverná KóreaHwasong - 17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu