Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severná Kórea zrejme opäť odpálila balistickú strelu

Mohlo ísť o test balistickej rakety Zobraziť galériu (3)
Mohlo ísť o test balistickej rakety (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

PCHJONGJANG - Severná Kórea odpálila vo štvrtok zo svojho východného pobrežia smerom k moru "neidentifikovateľnú strelu". Informovali o tom armády Južnej Kórey i Japonska, podľa ktorého mohlo ísť o test balistickej rakety. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

"Severná Kórea vypálila neidentifikovateľnú strelu smerom na východ," uviedol generálny štáb juhokórejských ozbrojených síl s tým, že zrejme išlo a raketu dlhého doletu alebo medzikontinentálnu balistickú strelu. Ak by to tak bolo, išlo by podľa Reuters v KĽDR o test najväčšej rakety od roku 2017.

Severná Kórea zrejme opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Japonská vláda taktiež nahlásila odpálenie strely z územia Severnej Kórey, pričom uviedla, že mohlo ísť o balistickú strelu. Japonsko predpokladá, že vypálená strela dopadla do zóny jeho ekonomického záujmu. Ide tak zrejme o prvý test rakety, odkedy minulý týždeň pri ďalšom pravdepodobnom teste explodovala raketa počas letu. V stredu 16. marca totiž Severná Kórea vypálila taktiež zrejme balistickú strelu, ktorá podľa armády Južnej Kórey zrejme vybuchla nad Pchjongjangom krátko po odpálení.

Severná Kórea zrejme opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Stalo sa tak krátko po tom, ako sa objavili správy, že Severná Kórea sa chystá otestovať svoju zatiaľ najväčšiu strelu. V prípade neúspešného testu tak podľa analýz mohlo vtedy ísť o strelu Hwasong 17, teda nový medzikontinentálny balistický systém, ktorý nebol nikdy predtým otestovaný. Severná Kórea od začiatku tohto roka uskutočnila niekoľko skúšok rakiet, ktoré môžu niesť jadrovú hlavicu, čo je v rozpore s rezolúciami OSN.

USA odsúdili raketový test

Spojené štáty odsúdili štvrtkový raketový test Severnej Kórey a požiadali medzinárodné spoločenstvo, aby voči Pchjongjangu vyvodilo zodpovednosť za porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Informuje o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová tento test vo vyhlásení označila za "bezočivé" porušenie viacerých rezolúcií BR OSN, ktoré zbytočne zvyšuje napätie a hrozbu zhoršenia bezpečnostnej situácie v regióne.

"Žiadame všetky krajiny, aby voči KĽDR za takéto porušenie vyvodili zodpovednosť a žiadali, aby KĽDR pristúpila na vážne rokovania," uviedla Psakiová vo vyhlásení. "Dvere pre diplomaciu nie sú zatvorené, Pchjongjang však musí okamžite prestať s konaním, ktoré spôsobuje destabilizáciu," dodala.

Viac o téme: StrelaBalistickáSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu