Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vplyvná Kimova sestra: KĽDR použije jadrové zbrane, ak ju napadne Južná Kórea

Kim Čong-un (v strede) Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (v strede) (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea je proti vojne, no použije svoje jadrové zbrane v prípade, ak ju Južná Kórea napadne. Vyhlásila to v utorok Kim Jo-džong - vplyvná sestra severokórejského lídra Kim Čong-una.

Kim Jo-džong takto reagovala na minulotýždňové vyhlásenia juhokórejského ministra obrany So Uka. Ten v piatok (1. apríla) poukázal na to, že armáda Južnej Kórey má k dispozícii rakety s vylepším dosahom, presnosťou a silou, ktoré majú "schopnosť presne a rýchlo zasiahnuť akýkoľvek cieľ v Severnej Kórei", ak juhokórejská armáda spozoruje jasné znaky odpálenia rakety na severe.

Kim Jo-džong
Zobraziť galériu (3)
Kim Jo-džong  (Zdroj: SITA/Jorge Silva/Pool Photo via AP,)

Hlavnou misou severokórejských jadrových síl je odstrašenie

Kim Jo-džong v reakcii na tieto vyjadrenia uviedla, že So Uk urobil veľmi veľkú chybu, keď hovoril o preventívnom útoku proti jadrovej sile, píše agentúra KCNA. "V prípade, ak sa Južná Kórea rozhodne pre vojenskú konfrontáciu s nami, naša jadrová bojová sila bude nevyhnutne musieť vykonať svoju povinnosť," uviedla sestra severokórejského vodcu, ktorá je jednou z hlavných politických poradkýň.

Kim Jo-džong uviedla, že "hlavnou misou" severokórejských jadrových síl je odstrašenie. V prípade vypuknutia vojenského konfliktu budú však tieto zbrane použité na "elimináciu armády nepriateľa". Juhokórejské sily budú podľa jej slov v prípade takéhoto útoku čeliť "mizernému osudu totálnej deštrukcie a zničenia".

Kim Čong-un (v strede)
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (v strede)  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

"Nepovažujeme ich za rovnocenné s našimi ozbrojenými silami," uviedla Kim Jo-džong. Jej utorňajšie vyjadrenia sú už druhým slovným protiútokom v súvislosti s vyhláseniami šéfa juhokórejského rezortu obrany, pripomína AFP. V nedeľu Kim Jo-džong Južnú Kóreu varovala, aby sa umiernila, ak sa chce vyhnúť pohrome.

Južná i Severná Kórea začali častejšie demonštrovať svoju vojenskú silu po tom, ako Severná Kórea tento rok vykonala niekoľko raketových testov, píše Reuters. Washington i Soul sa tiež obávajú, že Pchjongjang sa môže pripravovať na obnovenie testovania jadrových zbraní. Ak by sa tak stalo, išlo by o prvé testy tohto typu zbraní od roku 2017.

Viac o téme: Jadrové zbraneKim Čong-unKĽDRJužná KóreaKim Jo-džong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu