Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Vedci varujú: Jeden z najväčších ľadovcov čakajú v najbližších rokoch katastrofické zmeny

Ľadovec Thwaites Zobraziť galériu (3)
Ľadovec Thwaites (Zdroj: SITA/AP/David Vaughan/British Antarctic Survey)

WASHINGTON - Plávajúca časť jedného z najväčších ľadovcov v Antarktíde nazvaného Thwaites by sa mohla v najbližších piatich až desiatich rokoch "rozpadnúť ako čelné sklo na aute", varovali americkí a britskí vedci, ktorí ľadovec veľký ako Florida dlhodobo skúmajú. V takom prípade by mohli doposiaľ bezpečne zadržiavané pevninské časti ľadovca stratiť svoju oporu a začať skĺzavať do oceánu, čím by sa zrýchlilo zvyšovanie celosvetovej hladiny morí.

Plávajúcu časť ľadovca Thwaites až doteraz vedci považovali za jeho najstabilnejšiu časť. Otepľujúce sa vody miestnych morí ale ľadovec nevídaným spôsobom narušujú. Podľa satelitných snímok vytvorených vlani v novembri sa v dôsledku tohto javu objavujú na plávajúcej časti ľadovca veľké trhliny, podobné takzvaným pavučinám na rozbitých čelných sklách automobilov. Podľa vedcov hrozí, že sa tieto pukliny v istom momente rozšíria po celej dĺžke plávajúceho ľadu, ktorý sa následne rozlomí na stovky plávajúcich ľadovcov. Stať by sa to mohlo už o niekoľko rokov. 

FOTO Vedci varujú: Jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Robert Larter/British Antarctic Survey)

Samotný rozpad by na hladinu svetových oceánov zatiaľ vplyv nemal, pretože tento ľad pláva v mori už teraz. Jeho rozlomením by však zmizla "brzda", ktorá drží na pevnine obrovské množstvo ľadu vo východnej časti ľadovca, ktorá by sa zrejme začala posúvať do oceánu. 

FOTO Vedci varujú: Jeden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/David Vaughan/British Antarctic Survey)

Thwaites obsahuje dostatočné množstvo vody na to, aby v prípade kompletného roztopenia zvýšil hladinu svetových morí až o 65 centimetrov. Jeho celkový zosun síce podľa expertov potrvá stovky rokov, zrýchlenie tohto procesu ale môže mať i tak veľmi nepriaznivý vplyv na životy miliónov ľudí žijúcich v najnižšie položených častiach plnéty, a to už v horizonte niekoľkých desaťročí. Ak by sa plávajúca čast ľadovca naozaj rozpadla, mohli by sa jeho ľadovcové steny týčiace sa nad morskou hladinou začať boriť do vody. Taký jav ešte vedci na Antarktíde nezaznamenali, podľa ich modelov už ale teraz prichádzajú do úvahy. Pokiaľ by sa tento proces spustil, pravdepodobne by pri ňom došlo k uvoľneniu veľkého množstva ľadu do vody. "To, čoho sme teraz svedkami, už stačí na to, aby sme mali obavy. Thwaites je dosť veľké monštrum," uviedla vedkyňa Anna Crawfordová zo škótskej Univerzity St. Andrews. 

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaTopenie ľadovcovThwaites
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu